Cutremur pentru sistemul asigurărilor de sănătate. Un avocat şi-a câştigat dreptul de a nu plăti CASS

Sătui să cotizeze la buget pentru servicii de care nu beneficiau, 400 de avocaţi care nu mai vor să achite contribuţia pentru asigurări de sănătate au dat în judecată statul.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Avocatul Iulian Urban a semnalat o decizie fără precedent dată de ÎCCJ într-un proces între persoane fizice şi instituţii ale statului, decizie ce ar putea genera un cutremur în sistemul de sănătate, relatează stiripesurse.ro. Patru sute de avocaţi au dat, la Timişoara, statul în judecată pentru că nu vor să plătească degeaba contribuţia la asigurările de sănătate iar unul dintre ei a câştigat deja procesul, la Înalta Curte.

Este vorba de avocatul Florin Kovacs care, deşi în ultimii 20 de ani nu a beneficiat nici măcar de un leucoplast din banii statului s-a trezit somat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să plătească din urmă, pe ultimii cinci ani, suma de 80.000 de lei, reprezentând CAS neplătit. Avocatul a refuzat să plătească banii şi a dat statul în judecată:

"Cei de la Casa de Sănătate au considerat că pentru cinci ani le datorez 80.000 de lei. Eu am dovada că în ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast. Nu aveam de ce să plătesc aceşti bani”, a declarat Kovacs, citat de Urban pe pagina sa de Facebook.

Procesul intentat de avocatul timişorean a început în urmă cu trei ani, iar recent Curtea de Apel Cluj şi, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că Florin Kovacs nu poate fi asigurat împotriva voinţei sale. În consecinţă, avocatul nu va mai plăti niciun ban către CNAS, mai arată sursa citată

Această decizie creează un precedent de care s-ar putea folosi zeci de mii de români care au renunţat la serviciile medicale din spitalele şi clinicile de stat şi apelează la clinicile private. Practic, de decizia Înaltei Curţi se pot folosit toţi cei care au primit înştiinţări să achite retroactiv contribuţia la Sănătate, deşi nu au beneficiat de gratuităţi din partea statului, pentru a scăpa de această obligativitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne