Curtea Supremă a SUA a decis: Elon Musk are în continuare restricţie privind postările sale pe X despre Tesla

Elon Musk şi un automobil Tesla (Screenshot)
Redacţia
30.04.2024

Curtea Supremă din SUA a respins, luni, un apel al lui Elon Musk privind un acord cu autorităţile de reglementare a valorilor mobiliare, care îi cere să obţină în prealabil aprobarea pentru unele postări pe platforma X legate de Tesla, compania de vehicule electrice pe care o conduce, potrivit The Guardian.

Judecătorii nu au făcut nicio observaţie cu privire la menţinerea hotărârilor instanţelor inferioare împotriva lui Musk, care s-a plâns că această cerinţă reprezintă o "restricţie prealabilă" asupra discursului său, încălcând primul amendament. Hotărârea vine la o zi după ce Musk a făcut o vizită neanunţată în China, cu scopul de a încheia un acord pentru a lansa în această ţară funcţiile de asistenţă pentru şoferi ale Tesla.

Cazul a pornit de la postările lui Musk pe fostul Twitter, din 2018, în care acesta susţinea că a obţinut finanţare pentru a privatiza Tesla. Acele postări au făcut ca preţul acţiunilor companiei să sară şi au dus la o întrerupere temporară a tranzacţiilor.

Înţelegerea cu Securities and Exchange Commission (SEC) - Comisia pentru Valori Mobiliare şi Bursă - a inclus cerinţa ca postările sale pe Twitter să fie aprobate mai întâi de un avocat al Tesla. De asemenea, aceasta prevedea ca Musk şi Tesla să plătească amenzi civile pentru mesajele publicate în care Musk spunea că are "finanţarea asigurată" pentru a privatiza Tesla la 420 USD pe acţiune.

Finanţarea nu a fost asigurată, iar Tesla rămâne publică.

Acţiunea iniţială de aplicare a legii împotriva lui Musk, iniţiată de SEC, susţinea că postările sale pe Twitter despre privatizarea Tesla au încălcat prevederile antifraudă ale legilor privind valorile mobiliare. Agenţia a început să investigheze dacă Musk a încălcat înţelegerea în 2021, când nu a obţinut aprobarea înainte de a-şi întreba urmăritorii de pe Twitter/X dacă ar trebui să vândă 10% din acţiunile sale Tesla.

Musk a achiziţionat Twitter în 2022, redenumindu-l ulterior X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor