Curtea Supremă a Rusiei trimite cazul lui Navalni spre rejudecare

Curtea Supremă a Rusiei a trimis cazul liderului opoziţiei Alexei Navalni pentru rejudecare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg a decis că Rusia a încălcat dreptul lui Navalni la un proces corect.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni. (Captură Foto)

Navalni a fost găsit vinovat în 2013 pentru furt la scara mare din două firme ruseşti în perioada 2008-2012 şi a primit o sentinţă cu suspendare de 5 ani.

El a respins acuzaţiile ca fiind motivate politic.

În luna februarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg a decis că Rusia a încălcat dreptul lui Navalni la un proces corect şi a ordonat ca guvernul rus să îi plătească cheltuieli de judecată şi pagube materiale.

Conform deciziei de miercuri a Curţii Supreme a Rusiei, cazul lui Navalni va fi rejudecat în oraşul Kirov, unde au avut loc audierile în 2013.

Navalni a declarat că intenţionează să depună a plângere la Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei – organismul decizional al organizaţiei – în care va susţine că decizia CEDO nu a fost îndeplinită de Înalta Curte a Rusiei.

“Nu am nicio dorinţă să merg din nou în Kirov. Decizia Curţii Supreme urmăreşte să complice activităţile mele politice”, a declarat Navalni reporterilor.