Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea „anticriză”, asumată de Guvernul moldovean

Curtea Constituţională a Moldovei (moldova-suverană.md)
Ştefan Sârbu
13.04.2020

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat luni, 13 aprilie, că este neconstituţională Legea din 2 aprilie privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, întrucât a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituţionale de angajare a răspunderii de către Guvern.

Autorii sesizărilor, deputaţii Sergiu Litvinenco, Veronica Roşca, Andrian Candu, Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău şi Alexandr Oleinic au pretins că procedura angajării răspunderii Guvernului a fost viciată, deoarece şedinţa Legislativului nu a avut loc din lipsă de cvorum şi Guvernul nu a prezentat proiectul de lege în faţa Parlamentului.

Ţinând cont de jurisprudenţa sa anterioară, Curtea a notat în context că acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autorităţi într-o autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.

Judecătorul Eduard Ababii a avut o opinie separată, iar şedinţa CCM a avut loc în lipsa preşedintelui Curţii care s-a abţinut de la examinarea sesizărilor întrucât Igor Dodon în timpul emisiunii „Preşedintele răspunde” din 10 aprilie, a declarat că Vladimir Ţurcan, în cadrul unei discuţii telefonice ar fi venit cu argumente că legea respectivă trebuie să rămână în vigoare.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării.

Guvernul de la Chişinău prin asumarea răspunderii a aprobat un pachet de măsuri anticriză modificând mai multe acte legislative care vizau în special susţinerea agenţilor economici şi a populaţiei, dar totodată, mai includeau modificări de care, potrivit experţilor de la Chişinău, urmau să beneficieze „cei care au parazitat zeci de ani economia: ţigaretnicii, Duty Free-urile, jocurile de noroc, exploatatorii de resurse naturale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor