Curg plângerile penale la Parchet: Carmen Dan, Speranţa Cliseru şi şefii Jandarmeriei, daţi pe mâna procurorilor

Avocatul lui Doru Oprea, unul dintre protestatarii cel mai grav răniţi în urma represiunii din 10 august, deputatul USR Stelian Ion şi avocatul Vlad Gheorghe au depus plângeri penale împotriva ministrului de Interne, a Prefectului Capitalei, şefilor Jandarmeriei şi jandarmilor care au agresat oameni nevinovaţi pe 10 august.
Stelian Ion prezentând presei rana lui Doru Oprea
Stelian Ion prezentând presei rana lui Doru Oprea (Epoch Times)

În spaţiul public au circulat, după Jandarmeriadă, multe imagini cu protestatari gazaţi, bătuţi, loviţi. Unul dintre cele mai grave cazuri relatate în presă a fost cel al lui Doru Oprea, rănit la picior cu o grenadă aruncată de jandarmi. După ce a pătimit prin spitale, tânărul s-a trezit, după externare, că trebuie să se trateze şi de o bacterie... Astăzi, în numele său la Parchetul General a fost depusă o plângere penală.

Plângerea a fost adusă de avocatul lui Doru Oprea, însoţit de deputatul USR Stelian Ion, care a depus şi plângere în nume propriu - Stelian Ion fiind unul dintre cei ce au inhalat gaze la protest - şi de Vlad Gheorghe avocat, membru USR, şi el agresat la Jandarmeriadă.

"Am venit cu plângeri penale, cu denunţuri penale. Colegul nostru Doru Oprea a fost una dintre victimele cel mai grav afectate de evenimentele din 10 august. A suferit o operaţie în urma căreia i s-a extras din picior - o să vă arătăm imagini - un capac de grenadă. (...) Colegul nostru a fost în pericol de moarte, a fost la câţiva milimetri de artera femurală. (...) Am toate actele medicale, avem plângerea penală, e şi dl avocat aici de faţă împreună cu care depunem în numele lui Doru Oprea plângerea penală. Ceea ce este grav, în urma intervenţiei chirurgicale de la Spitalul Universitar, colegul nostru a contactat o infecţie cu clostridium dificile, foarte gravă. Ştim că se efectuează în această perioadă nişte controale acolo. (...) Condiţiile în care lucrează medicii şi asistentele la Spitalul Universitar sunt de neacceptat, nu există plase la geamuri, intră muştele, ţânţarii, nu există aer condiţionat. Sunt condiţii de secolul XVII", a declarat Stelian Ion, înainte să depună plângerile penale.

Deputatul a mai precizat că se impune ca ancheta să releve care-s vinovaţii principali şi cei ce au dat ordine politice.

"Nu vrem ţapi ispăşitori în persoana câtora jandarmi subordonaţi, vrem să conducă această ancheta spre abuzul de putere săvârşit de comandanţi şi de cei ce au dat ordine politice pentru reprimarea acestei manifestaţii paşnice, în denunţul pe care eu, personal, îl voi depune astăzi. Am indicat şi faptul că doresc să se ia măsuri şi împotriva huliganilor care au instigat şi lovit jandarmi. (...) Au fost acolo persoane infiltrate care au săvârşite violenţe şi asupra jandarmilor şi aceia trebuie cercetaţi, pentru că există teoria că acele persoane au fost puse de cineva să incite la violenţă", a mai declarat Ion.

Acuzaţiile aduse în plângeri sunt multiple şi îi vizează atât pe huligani cât şi pe ministrul de Interne, Prefectul Capitalei, şefii Jandarmeriei şi jandarmi, a precizat deputatul.

"Am acuzat persoanele care nu aveau calitate oficială de lovire şi violenţe (asupra jandarmilor), vătămare corporală suferită de colegul nostru Doru Oprea dar şi de alţii, purtarea abuzivă e cea mai des întâlnită infracţiune în 10 august, pentru că cei ce au exercitat acele violenţe aveau calitate oficială, erau funcţionari publici şi din exces de zel au săvârşit acele violenţe asupra protestatarilor paşnici, abuz în serviciu, împiedicare de desfăşurare a unei adunări publice, era o adunare legală şi prin acţiunea în forţă a jandarmilor au împiedicat manifestaţia, abuz de autoritate este infracţiunea săvârşită de comandanţii Jandarmeriei... sunt doar câteva infracţiuni, bineînţeles că procurorii pot reîncadra aceste fapte. Am depus plângerea împotriva ministrului de Interne, prefectului Bucureştiului, împotriva ministrului de Interne, împotriva prefectului Bucureştiului, şefilor din Jandarmerie, este vorba de colonelul Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, de colonelul Cătălin Paraschiv şi împotriva tuturor jandarmilor cu grad inferior care au săvârşit acele violenţe", a declarat Stelian Ion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne