„Cuminţenia pământului” va fi expusă la Muzeul BNR

Cunoscuta operă a lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României şi va putea fi vizitată gratuit începând cu data de 16 iunie a.c, anunţă Guvernul României.
Cuminţenia Pământului, opera lui Constantin Brâncuşi
Cuminţenia Pământului, opera lui Constantin Brâncuşi (www.facebook.com/CuminteniaPamantului)

“Cuminţenia pământului”, a fost transferată în cursul zilei de vineri de la Muzeul Cotroceni la Muzeul Băncii Naţionale a României. Decizia a fost luată de Ministerul Culturii şi Guvernul României, împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

"Campania pentru achiziţionarea operei «Cuminţenia pământului» de Constantin Brâncuşi este şi un demers de natură educaţională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conştientizare atât la nivelul instituţiilor publice de cultură, cât şi la nivelul societăţii civile în ceea ce priveşte rolul artei şi al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuşi şi opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică şi identitară. Asumarea responsabilităţii acestei campanii este un act de curaj în guvernanţă. Este o campanie care asumă o serie de riscuri şi de responsabilităţi simbolice", a declarat Corina Şuteu, Ministrul Culturii.

Opera lui Brâncuşi va putea fi admirată în perioada 16 iunie - 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00. Din data de 11 iulie a.c., “Cuminţenia pământului” va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

“Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naţionale în perioada campaniei de subscripţie naţională, această operă a lui Brâncuşi pe care o percepem ca parte a tezaurului României. Acest spaţiu, încărcat nu numai cu istorie, dar şi cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru «Cuminţenia pământului». Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de artă şi de istorie să profite de această ocazie unică şi să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor”, a declarat Olga Voinea, şef serviciu la Muzeul Băncii Naţionale a României, potrivit comunicatului de presă remis de Guvern redacţiei Epoch Times.

Sculptura este asigurată de Omniasig, mai informează Guvernul.

Guvernul mai reaminteşte că achiziţia operei se poate face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi celor juridice până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Românii pot dona fie direct prin intermediul site-ului campaniei http://www.brancusiealmeu.ro fie prin intermediul eMag, românii pot cumpăra virtual pe http://www.emag.ro "Cuminţenia pământului", donând astfel în conturile campaniei pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi.