Cum joacă CCR: Până în ce zi amână dezbaterea privind anularea rezultatelor primului tur al prezidenţialelor
Curtea Constituţională a României a amânat vineri, pentru data de 2 decembrie, dezbaterea solicitării candidatului prezidenţial Cristian Terheş de anulare a rezultatelor din primul tur al cursei pentru Cotroceni.
Comunicatul CCR
În ziua de 29 noiembrie 2024, Plenul Curţii Constituţionale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării şi renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17,00 :
- Cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş (Dosar nr.3671F/2024);
- Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024 ( Dosarul nr.3670F/2024).
Joi, CCR a cerut renumărarea voturilor din primul tur, lucru care este în prezent în curs de desfăşurare.
Cu o zi în urmă, miercuri, instanţa primise două cereri de anulare a primului tur din partea lui Cristian Terheş, candidatul Partidului Naţional Conservator Român, care a obţinut 1,04% şi Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, care a obţinut 0,16% din totalul voturilor.
La rândul său, Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat că termenul pentru finalizarea numărării voturilor este ziua de 1 Decembrie, până la ora 22:00.
Renumărarea voturilor are loc fără observatori, nici ai partidelor, nici independenţi.
Reamintim, în acest context, că, întrunit pe fundalul cutremurului creat de câştigarea turului 1 al alegerilor pentru Cotroceni de către Călin Georgescu în urma unei campanii pe TikTok aparent manipulată de forţe externe, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. De asemenea, CSAT a constatat că Georgescu a fost avantajat pe TikTok.
Totuşi, la scurt timp după anunţul făcut de CSAT, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a transmis că nu există atacuri cibernetice care să fi influenţat corectitudinea procesului electoral.