Cum îi bagă Ungaria pe ruşi în UE pe uşa din spate / PPE avertizează că spionii Moscovei vor călători nestingheriţi [Financial Times]

Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin. (YURI KOCHETKOV / AFP / Getty Images)
Redacţia
31.07.2024

Decizia recentă a Ungariei de a relaxa restricţiile privind vizele pentru vizitatorii ruşi este o uşă deschisă pentru spioni, iar liderii UE ar trebui să ia contramăsuri urgente, a declarat Partidul Popular European, cel mai mare partid politic al blocului, potrivit Financial Times.

Într-o scrisoare văzută de publicaţia citată, Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European, a declarat că măsura ar permite ruşilor care nu au fost verificaţi să călătorească nestingheriţi prin cea mai mare parte a UE şi a ridicat „probleme grave de securitate naţională”.

Weber i-a scris preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a ridica problema la următorul summit al liderilor din octombrie.

Luna aceasta, Ungaria a publicat detaliile unui nou sistem rapid de vize pentru cetăţenii din opt ţări, inclusiv Rusia şi Bielorusia, care pot intra în Ungaria fără controale de securitate sau alte restricţii. Budapesta a declarat că mulţi vor construi o centrală nucleară cu tehnologie rusească.

Dar Weber a declarat că necesitatea unui nou sistem de imigraţie în Ungaria este „discutabilă” şi a avertizat că acesta ar putea „crea lacune grave pentru activităţile de spionaj şi ar putea permite unui număr mare de ruşi să intre în Ungaria cu o supraveghere minimă, reprezentând un risc grav pentru securitatea naţională”.

„Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze deplasarea ruşilor în spaţiul Schengen, ocolind restricţiile impuse de legislaţia UE”, a adăugat Weber.

Scrisoarea solicită liderilor UE „să adopte cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea spaţiului Schengen [fără frontiere], pentru a limita riscul de securitate care a apărut deja şi pentru a împiedica statele membre să ia iniţiative similare în viitor”.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ungar Viktor Orban, Zoltan Kovacs, l-a acuzat pe Weber de minciună.

„Regimul maghiar de imigraţie este cel mai strict din UE. Lucrătorilor invitaţi li se permite intrarea numai într-un cadru reglementat, care include o verificare a securităţii naţionale, şi pot rămâne pentru o perioadă limitată numai în scopul angajării, a postat el pe X.

Orban a provocat reacţii negative din partea colegilor lideri UE la începutul acestei luni, când a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, după o escală la Kiev, preluând în nume propriu o tentativă de negociere de pace între Rusia şi Ucraina.

În timp ce Ungaria deţine preşedinţia rotativă a UE până la sfârşitul anului, alţi lideri s-au grăbit să spună că Orban nu i-a reprezentat în călătoriile sale. De atunci, multe ţări au refuzat să îşi trimită miniştrii la reuniunile organizate în Ungaria, ceea ce a determinat reprogramarea acestora la Bruxelles.

În conformitate cu normele UE, guvernele naţionale au competenţa de a lua decizii privind migraţia legală şi permisele de muncă. Persoanele din afara UE care deţin o viză UE pot circula în general liber în interiorul spaţiului Schengen, care cuprinde 29 de ţări, inclusiv Norvegia şi Elveţia.

În temeiul sancţiunilor introduse după războiul din 2022, ruşilor nu le este interzis să călătorească în UE, deşi companiile aeriene cu sediul în Rusia nu mai au voie să zboare în UE, iar sute de persoane care au legături cu Kremlinul figurează pe liste individuale de interdicţii de călătorie şi de îngheţare a activelor.

Comisia Europeană a declarat marţi că va contacta Budapesta „pentru a clarifica domeniul de aplicare al acestui sistem şi dacă acesta intră sau nu sub incidenţa normelor UE”. Un purtător de cuvânt al Comisiei a adăugat că Rusia reprezintă o „ameninţare la adresa securităţii UE” şi că toate instrumentele adoptate la nivel naţional trebuie „să asigure siguranţa Uniunii şi să ia în considerare şi securitatea spaţiului Schengen”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Michel a declarat că nu poate face niciun comentariu până la primirea scrisorii.

Un purtător de cuvânt al guvernului maghiar nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor