Cum explică magistraţii respingerea cererii de eliberare condiţionată a lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 care au respins cererea de eliberare condiţionată a lui Liviu Dragnea au arătat în motivarea deciziei că fostul lider PSD nu a dovedit că s-a îndreptat în perioada petrecută în spatele gratiilor şi că scopul pedepsei nu a fost atins, chiar dacă inculpatul a atins fracţia corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea fi eliberat condiţionat.

“Instanţa apreciază că, din analiza coroborată a situaţiei personale a petentului, nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare. [...] În consecinţă, instanţa reţine că în prezent petentul a executat fracţia corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, acesta executând 2/3 din pedeapsa de 1.280 zile închisoare, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită.

Eliberarea petentului din pedeapsă, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, se arată în motivarea sentinţei, citată de site-ul Main News.

De asemenea, magistraţii consideră că, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale.

Dragnea a atins fracţia corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea fi eliberat condiţionat, adică 854 de zile, dintr-un total de 1.280, mai arată instanţa.

Totodată, instanţa menţionează că Dragnea a avut un comportament adecvat în perioada pe care a petrecut-o după gratii şi nu a generat conflicte cu ceilalţi deţinuţi. În schimb, a fost sancţionat disciplinar o dată pentru interviul acordat în vara anului 2020. În cei doi ani petrecuţi la Rahova, Dragnea a fost recompensat de 8 ori.

“De altfel, analizând recompensele acordate petentului pentru comportamentul avut pe parcursul executării pedepsei, instanţa reţine faptul că acesta a primit doar 8 recompense, dintre care ultima a fost acordată în data de 19.02.2021, iar penultima în data de 14.05.2020, ceea ce atestă faptul că petentul nu fost interesat în mod constant în dovedirea unui comportament exemplar pe întreaga perioadă executată, deşi reuşise să obţină 3 recompense pe parcursul anului 2019 (în lunile august, octombrie şi decembrie) şi alte 4 recompense în anul 2020 (în lunile ianuarie, februarie, aprilie şi mai)”, se mai arată în motivarea instanţei.

Reamintim că, marţi, judecătorii de la Sectorul 5 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dragnea. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.

Deşi nu a fost dus în instanţă, Liviu Dragnea a susţinut, prin videoconferinţă, că a stat suficient în penitenciar şi că s-a reabilitat.

“Cred că am stat destul în penitenciar. M-am reabilitat, cred că pot face bine”, a declarat fostul lider PSD.

Dragnea a depus pe 12 aprilie cererea prin care a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiţionat din închisoare, iar câteva zile mai târziu a primit aviz pozitiv pentru eliberare din partea comisiei Penitenciarului Rahova.

Fostul şef al PSD a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat definitiv la 3 ani şi şase luni de închisoare în dosarul Bombonica. Pe 27 mai 2019, Instanţa supremă l-a condamnat definitiv pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Dragnea a contribuit la menţinerea în funcţie la DGASPC Teleorman a două angajate - Anisa Niculina Stoica şi Adriana Botorogeanu, care de fapt nu se prezentau, ci îşi desfăşurau activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne