Cum a încercat o firmă chineză să acceseze tehnologie IA din UK pentru a o folosi în "baze militare inteligente" [The Guardian]

. (pixabay)
Redacţia
18.06.2024

O companie chineză de stat a încercat să folosească un parteneriat cu o universitate britanică de top pentru a avea acces la tehnologia IA în vederea unei potenţiale utilizări în "baze militare inteligente", relatează The Guardian.

E-mailurile arată că Jiangsu Automation Research Institute (JARI) din China a discutat despre desfăşurarea de software dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Imperial College London pentru uz militar.

Compania, care este principalul proiectant al navelor de război cu drone din China, a împărtăşit acest obiectiv cu doi angajaţi ai Imperial înainte de a semna un contract de 3 milioane de lire sterline cu universitatea în 2019.

În ultimul an, miniştrii au intensificat avertismentele cu privire la potenţialul risc de securitate reprezentat de colaborările academice cu China, iar MI5 le-a transmis în aprilie rectorilor că statele ostile vizează cercetări sensibile care pot "contribui la îndeplinirea priorităţilor lor autoritare, militare şi comerciale".

Fostul lider conservator Iain Duncan Smith a declarat: "Universităţile noastre sunt ca nişte miei la abator. Ele încearcă să creadă în investigaţii ştiinţifice independente, dar în China nu funcţionează aşa. Ceea ce fac ei reprezintă un risc semnificativ".

Future Digital Ocean Innovation Centre ar urma să aibă sediul la Institutul Imperial de Ştiinţă a Datelor, sub conducerea profesorului Yike Guo. Guo a părăsit Imperial la sfârşitul anului 2022 pentru a deveni prorector al Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong.

Obiectivele declarate ale centrului erau de a avansa în domeniul previziunilor maritime, viziunii computerizate şi producţiei inteligente "pentru aplicaţii civile". Cu toate acestea, corespondenţa trimisă înainte ca parteneriatul să fie oficializat sugerează că JARI avea în vedere şi utilizări finale militare.

E-mailurile au fost obţinute prin intermediul unei cereri privind accesul la informaţie de către organizaţia caritabilă UK-China Transparency.

Un e-mail în limba mandarină de la directorul de cercetare al JARI către un profesor de la Imperial College, al cărui nume este redactat, şi un alt angajat al Imperial, datat noiembrie 2018, afirmă că un obiectiv-cheie al JARI pentru centru este testarea dacă software-ul dezvoltat de Institutul de Ştiinţe a Datelor al Imperial ar putea fi integrat în propria tehnologie "JARIPilot" pentru a "forma un produs mai puternic".

Aplicaţiile sugerate sunt enumerate ca fiind "institute inteligente, baze militare inteligente şi oceane inteligente".

"Cercetarea noastră prezintă dovezi ale unei încercări de a lega expertiza şi resursele Imperial College London cu programele naţionale de cercetare a dronelor de luptă marine militare naţionale ale Chinei", a declarat Sam Dunning, director al organizaţiei UK-China Transparency, care a realizat investigaţia.

"Parteneriate de acest fel au avut loc în întregul sector universitar. Împreună, ele ridică semne de întrebare privind faptul dacă facultăţile de ştiinţe britanice înţeleg că China a devenit din ce în ce mai autoritară şi militarizată sub conducerea lui Xi Jinping şi că este necesară o precauţie adecvată în relaţiile cu acest stat."

Se pare că a existat un eveniment de lansare a centrului comun în septembrie 2019, iar finanţarea de la JARI este menţionată în rezumatul anual al Imperial în 2021, în cadrul granturilor impresionante din industrie pe care le-a atras.

Cu toate acestea, parteneriatul a fost în cele din urmă reziliat în 2021. Imperial a declarat că nicio cercetare nu a continuat, iar finanţarea de 500.000 de lire sterline care a fost primită a fost returnată în octombrie 2021 după discuţii cu oficialii guvernamentali.

"În conformitate cu politicile Imperial, parteneriatele şi colaborările fac obiectul unei verificări prealabile şi al unei revizuiri periodice. Decizia de a pune capăt parteneriatului a fost luată ţinând cont de legislaţia britanică privind controlul exporturilor şi după consultarea cu guvernul, luând în considerare preocupările legate de securitatea naţională", a declarat un purtător de cuvânt al Imperial.

Charles Parton, expert în China în cadrul Royal United Services Institute (RUSI), a declarat că parteneriatul a fost "în mod clar foarte nepotrivit" şi că nu ar fi trebuit să fie semnat niciodată.

"De cât efort este nevoie pentru a-ţi da seama că JARI produce arme militare care ar putea fi folosite în viitor împotriva forţelor noastre navale? Aceşti oameni ar fi trebuit să facă o o verificare corespunzătoare cu mult înainte de asta. Nu este suficient, târziu după ce au semnat contractul, să obţină permisiunea [guvernului]", a declarat Parton.

La momentul încheierii contractului, Institutul de Ştiinţă a Datelor din cadrul Imperial era condus de profesorul Guo, cercetător în domeniul inteligenţei artificiale recunoscut la nivel internaţional. Un documentar al Channel 4 de anul trecut a dezvăluit că Guo a scris opt lucrări cu colaboratori chinezi de la Universitatea din Shanghai despre proiectarea rachetelor şi utilizarea inteligenţei artificiale pentru a controla flotele de drone de luptă marine. Guo nu mai este afiliat la Imperial.

Imperial a primit o finanţare de peste 18 milioane de lire sterline de la institute şi companii chineze legate de armata chineză între 2017 şi 2022, dar de atunci a fost nevoită să închidă mai multe joint-venture-uri, deoarece politica guvernamentală privind colaborarea ştiinţifică s-a înăsprit.

"Guvernele de orice orientare au avut nevoie de mult timp pentru a înţelege care este ameninţarea din partea Chinei, iar universităţile, pentru o perioadă lungă, au scăpat de acest lucru. A existat o înăsprire progresivă şi lentă, dar încă nu este suficient de bună. Universităţile trebuie să fie în pas cu serviciile de securitate", a declarat Duncan Smith, căruia China i-a impus sancţiuni pentru că a criticat guvernul său.

Un purtător de cuvânt al Imperial College din Londra a declarat: "Imperial îşi ia foarte în serios responsabilităţile privind securitatea naţională. Ne revizuim în mod regulat politicile în conformitate cu orientările şi legislaţia guvernamentală în vigoare, colaborând îndeaproape cu departamentele guvernamentale corespunzătoare şi în conformitate cu angajamentele noastre faţă de securitatea naţională a Regatului Unit. Cercetările Imperial sunt deschise şi publicate în mod obişnuit în reviste internaţionale de top şi nu efectuăm cercetări clasificate în campusurile noastre".

Guo a refuzat să comenteze cu privire la parteneriatul JARI, menţionând că a părăsit Imperial la sfârşitul anului 2022. Despre colaborările sale anterioare, el a spus că lucrările au fost clasificate drept "cercetare de bază" şi au fost scrise pentru a contribui la promovarea cunoştinţelor ştiinţifice într-o gamă largă de domenii, mai degrabă decât pentru a rezolva probleme specifice, din viaţa reală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor