Cum a ajuns statul român să acumuleze o datorie de peste 9 miliarde de euro faţă de foştii angajaţi Petrom

. (Nicu Luca / The Epoch Times)
Andrei Popescu
12.11.2024

Statul român a ajuns în situaţia în care datorează peste nouă miliarde de euro foştilor angajaţi ai Petrom. Iar dacă statul va fi obligat să îşi achite această datorie, bugetul său ar putea fi secătuit.

În anul 2003, când Guvernul Năstase a vândut Petrom, legea prin care s-a făcut privatizarea cuprindea şi o anexă care dădea dreptul angajaţilor să devină acţionari la companie. Astfel, salariaţii din perioada octombrie 1997 - septembrie 2004 puteau să cumpere, în limita totală a 8% din capitalul social deţinut de stat, acţiuni la preţul la care a cumpărat atunci grupul austriac OMV, de 0,2165 de lei/titlu, relatează Libertatea.

De fapt, continuă site-ul citat, a fost o chichiţă găsită de guvernanţi pentru a se asigura că salariaţii nu se vor opune privatizării. O chichiţă care poate face o gaură de 9 miliarde de euro în bugetul ţării, în condiţiile în care judecătorii au decis că Guvernul României nu şi-a respectat legea. Toate guvernele care s-au perindat de atunci au evitat să aplice legea, lăsându-i pe cei 23.000 de lucrătorii de la Petrom cu buza umflată. Aşa s-a ajuns ca statul să datoreze petroliştilor peste nouă miliarde de euro.

În anul 2015, foştii salariaţi Petrom s-au organizat pentru a da în judecată Guvernul României şi a-l obliga să respecte legea.

Potrivit site-ului citat, după patru ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis acţiunea salariaţilor şi a impus Guvernului să adopte o hotărâre prin care să pună în aplicare dispoziţiile din Ordonanţa de Urgenţă (cea prin care s-a privatizat Petrom), în vederea vânzării de acţiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ cu care au fost vândute acţiunile în cadrul procesului de privatizare.

Tot ÎCCJ a decis ca fiecare zi de întârziere în aplicarea deciziei să fie sancţionată cu o amendă de 1.000 de lei pe zi pentru fiecare fost angajat, de la data pronunţării acestei decizii şi până la executarea obligaţiei. Inexplicabil, şi din acest moment, toate guvernele au ignorat să pună în aplicare decizia legiuitorului, lăsând ca datoriile să se acumuleze. Dacă facem un calcul simplu s-au adunat ceva bani în cei peste cinci ani de la decizia Înaltei Curţi. (1.000 de lei pe zi ori aproximativ 2.000 de zile pentru fiecare salariat Petrom, adică pentru 23.000 de oameni).

În prezent, continuă Libertatea, statul trebuie să plătească fabuloasa sumă de peste nouă miliarde de euro, care creşte cu fiecare zi de întârziere. Adică mult mai mult decât valorează 8% din acţiunile care se cuvin foştilor angajaţi din Petrom. La aceşti bani se mai adaugă dividentele restante, inflaţia, dobânzile care se apropie de un miliard de lei.

Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor