Cuba: Mai puţine cazuri de diabet şi de boli cardio-vasculare în timpul crahului economic din 1991-1995

Deficitul de benzină şi de produse alimentare din 1991-1995, provocat de prăbuşirea Uniunii Sovietice şi de înăsprirea embargoului din partea SUA, i-a făcut pe cubanezi să slăbească în medie câte 5,5 kilograme, prezintă cotidianul britanic The Guardian concluziile unui grup de cercetători din SUA, Spania şi Cuba, date publicităţii de British Medical Journal.
(photos.com)
Epoch Times România
11.04.2013

Deficitul de benzină şi de produse alimentare din 1991-1995, provocat de prăbuşirea Uniunii Sovietice şi de înăsprirea embargoului din partea SUA, i-a făcut pe cubanezi să slăbească în medie câte 5,5 kilograme, prezintă cotidianul britanic The Guardian concluziile unui grup de cercetători din SUA, Spania şi Cuba, date publicităţii de British Medical Journal. Totodată, în acea perioadă a scăzut numărul cazurilor de boli cardio-vasculare şi de diabet.

În aşa-zisa 'perioadă specială', Uniunea Sovietică şi-a întrerupt livrările spre Cuba. Autobuzele nu circulau, iar cubanezii erau nevoiţi să transporte încărcăturile pe măgari şi să deplaseze cu ajutorul bicicletelor, cumpărate special în acest scop din China (în 5 ani, Havana a importat 1,5 milioane de biciclete).

Cercetătorii şi-au pus întrebarea: influenţează oare mâncarea insuficientă, deplasarea pe jos sau cu bicicleta, precum şi munca fizică starea de sănătate a unei întregi naţiuni? În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă au condamnat paşii politici care au provocat criza, exprimându-şi admiraţia faţă de poporul cubanez. Potrivit cercetătorilor, astfel de tragedii nu trebuie să se repete niciodată.

După cum au putut constata autorii studiului, în Cuba s-au păstrat numeroase date privind starea de sănătate şi cauzele mortalităţii cetăţenilor cubanezi. Concentrându-se pe populaţia oraşului Cienfuegos, medicii au monitorizat atât oscilaţiile de greutate ale locuitorilor, cât şi mortalitatea cauzată de insuficienţă coronariană, infarcturi şi diabet, în perioada 1980-2010.

În cei 5 ani de crah economic, cubanezii au slăbit în medie cu 5,5 kg. De asemenea, numărul deceselor cauzate de diabet s-a redus cu 50%, iar de insuficienţă coronariană - cu o treime.

În 1996, criza s-a încheiat, iar din 2000 economia cubaneză creşte în mod consecvent, potrivit The Guardian. Nivelul activităţii fizice a cubanezilor s-a redus din 1996, însă nu cu mult. În jurul lui 2002, ingerarea de calorii a depăşit nivelul de dinaintea crizei, iar spre anul 2011 numărul de persoane obeze aproape că s-a triplat comparativ cu anul 1995.

În acelaşi timp, din 1995 a început să crească şi numărul de îmbolnăviri de diabet, iar mortalitatea provocată de această boală a început din nou să crească în perioada 2002-2010. Numărul de decese cauzate de insuficienţă coronariană şi de infarct miocardic s-a redus, la fel ca în alte locuri unde sistemul medical s-a perfecţionat, însă ritmul de scădere nu depăşea nivelul care se înregistra înainte 1991.

Autorii studiului conchid că paşii care duc la scăderea greutăţii populaţiei pot da roade reale. În acest sens, şeful grupului ştiinţific care a realizat studiul, profesorul Manuel Franco (Universitatea Alcala din Madrid) dă sfaturi practice: trebuie susţinut mersul pe jos şi cu bicicleta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor