Cu soţia anchetată pentru corupţie, premierul Spaniei îşi suspendă atribuţiile publice. Vrea să "cugete"

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Oscar Del Pozo/AFP/Getty Images)
Redacţia
25.04.2024

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat, miercuri, că se va retrage din funcţiile publice timp de o săptămână, pentru a decide dacă doreşte să continue să conducă guvernul după ce un tribunal a lansat o anchetă privind afacerile private ale soţiei sale.

Sanchez, care anul trecut a obţinut un nou mandat pentru partidul său socialist ca lider al unui guvern de coaliţie minoritar, a declarat că va apărea în faţa presei luni, 29 aprilie, pentru a-şi anunţa decizia.

"Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc. În acest moment, trebuie să mă întreb: merită totul? Sincer, nu ştiu... dacă ar trebui să continui să conduc guvernul său să renunţ la aceasta onoare", a scris el într-o scrisoare împărtăşită pe contul său X.

Anunţul şocant a venit după ce un tribunal spaniol a declarat anterior, tot miercuri, că a lansat o anchetă preliminară pentru a stabili dacă soţia lui Sanchez, Begona Gomez, a comis o infracţiune de trafic de influenţă şi corupţie în afacerile sale private.

Sanchez a declarat că gravitatea atacurilor împotriva lui şi a soţiei sale merită un răspuns cumpătat. El a spus că soţia sa va coopera cu ancheta şi îşi va apăra nevinovăţia.

Instanţa care o investighează pe Gomez nu a oferit mai multe detalii, deoarece cazul este secretizat şi în faza preliminară, spunând doar că a făcut-o ca urmare a unei plângeri depuse de grupul de campanie anti-corupţie Manos Limpias - Mâini curate -, al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Manos Limpias a declarat că Gomez şi-a folosit influenţa în calitate de soţie a prim-ministrului pentru a obţine sponsorizări pentru un curs de masterat universitar pe care îl conducea.

De asemenea, Sanchez i-a luat în vizor pe liderul opoziţiei Alberto Nuñez Feijoo, din partea Partidului Popular, şi pe Santiago Abascal, din partea partidului de extremă-dreapta Vox, spunând că aceştia au "colaborat" cu cei care au distribuit afirmaţiile împotriva soţiei sale.

Miniştrii săi au venit în sprijinul lui, ministrul Energiei, Teresa Ribera, declarând: "Avem un premier de primă mână. Nici el şi nici familia să nu merită acest lucru".

Cunoscut ca unul care îşi asumă riscuri

Anunţul este în concordanţă cu abilitatea lui Sanchez de a-i ţine pe spanioli în alertă. În vârstă de 52 de ani, cunoscut sub numele de "El Guapo" (Frumosul), este cunoscut ca un risipitor care a sfidat frecvent obstacolele pentru a obţine sau a menţine puterea.

Anul trecut, el a convocat alegeri anticipate după ce partidul său socialist (PSOE) a obţinut rezultate slabe în alegerile regionale. După ce PP a câştigat cele mai multe locuri, dar nu a reuşit să obţină o majoritate la alegerile naţionale din iulie, el a încheiat un acord controversat cu partidele regionale mai mici ca să guverneze, care a inclus o amnistie pentru catalanii implicaţi în campania de independenţă din 2017.

Această decizie a nemulţumit şi mai mult atmosfera politică deja polarizată şi a dus la atacuri repetate la adresa lui şi a partidului său din partea liderilor opoziţiei, dar şi a sistemului judiciar.

Când a anunţat alegerile anticipate anul trecut, Sanchez a spus doar familiei sale şi prietenilor apropiaţi despre acest plan, surprinzându-i pe cei mai mulţi. Miercuri, el însuşi a redactat scrisoarea fără să se consulte cu consilierii, au declarat surse pentru Reuters.

În cazul în care Sanchez ar demisiona, este posibil ca parlamentul să aleagă un alt prim-ministru, dar având în vedere natura sa fracturată, pare puţin probabil ca cineva să se impună, a declarat Lluis Orriols, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Carlos III din Madrid. Cel mai probabil ar avea loc noi alegeri generale, a spus Orriols.

O sursă din cadrul partidului de extremă dreapta din Spania, Vox, a declarat că premierul "face pe victima" şi a repetat afirmaţia acestuia potrivit căreia şi-a cumpărat guvernul "amnistiind infractori", referindu-se la activiştii implicaţi în campania de independenţă din Catalonia.

"Dacă vrea să cugete, să o facă, dar după ce demisionează", a adăugat sursa.

Oamenii de pe stradă au fost, de asemenea, sceptici, spunând că ameninţarea cu demisia pare a fi o stratagemă a lui Sanchez.

"Cred că este o modalitate de a atrage atenţia şi de a face presa să reacţioneze, dar realitatea este că nu va demisiona", a declarat Cristina, 24 de ani, consultant în Madrid.

Scandalurile de corupţie au afectat politica din peninsula iberică în ultimii ani.

Sanchez însuşi a preluat puterea după ce a condus cu succes un vot de neîncredere în 2018 împotriva lui Mariano Rajoy de la PP, după ce un tribunal a constatat că oficiali ai partidului erau vinovaţi de gestionarea unui fond secret.

În Portugalia vecină, socialistul Antonio Costa a demisionat anul trecut, pe fondul acuzaţiilor de mită în proiectele privind hidrogenul şi litiul în care a fost implicat guvernul său.

Joi, Sanchez era programat să deschidă campania socialistă pentru alegerile regionale din Catalonia, unde partidul său încearcă să smulgă puterea de la partidele separatiste, care conduc regiunea din 2015.

Se aşteaptă ca socialiştii spanioli să fie cea mai puternică forţă într-un grup socialist şi democrat, care în prezent este mai vulnerabil, la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor