CSM a luat act de demisia Monei Pivniceru

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii a început joi, la ora 9, după ce s-a constatat că există cvorumul necesar. Pe ordinea de zi este demisia Monei Pivniceru, despre care magistraţii trebuie să ia act, pentru ca aceasta să poată fi numită în funcţia de ministru al Justiţiei.
Cristina Boiangiu, Ana Petrescu
23.08.2012

UPDATE 3 Premierul Victor Ponta a rămas la sediul CSM şi după ce magistraţii au luat act de demisia Monei Pivniceru pentru a se asigura că se păstrează cvorumul pentru discutarea şi altor probleme importante. Întrebat de reporterii Epoch Times dacă până diseară e posibil să fie numită Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei, Ponta a declarat că speră ca acest lucru să fie realizat până la prânz. El a mai spus că şedinţa de Guvern se amână până la rezolvarea problemei legate de numirea noului ministru la Justiţie.

UPDATE 2 Judecătorii de la CSM au luat act de demisia din magistratură a Monei Pivniceru, iar hotărârea va fi trimisă preşedintelui care va semna decretul de eliberare din funcţie. După emiterea decretului, Pivniceru urmează să fie numită în funcţia de ministru al Justiţiei.

UPDATE 1 Judecătoarea Viorica Costiniu, membru fondator al Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat că Pivniceru este independentă şi nu va putea fi influenţată politic. "L-am invitat pe domnul prim-ministru să înţeleagă foarte clar că numirea în funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Pivniceru înseamnă într-adevăr un ministru independent. Să nu-şi închipuie eventual domnia sa, ca prim-ministru, sau alţii să creadă că va fi altfel decât un ministru independent şi nimeni nu o să-i sufle în ciorbă", a declarat Costiniu, la CSM.

Presa a relatat că Mona Pivniceru şi Viorica Costiniu sunt prietene bune. Pe de altă parte, Costiniu este o judecătoare controversată, care l-a eliberat din arest pe Sorin Ovidiu Vîntu şi a refuzat să-l aresteze pe omul de afaceri Puiu Popoviciu. Soţul său, Florin Costiniu, judecător la Curtea Supremă, a fost arestat pentru fapte de corupţie, alături de senatorul PSD Cătălin Voicu.

***

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii a început joi, la ora 9, după ce s-a constatat că există cvorumul necesar. Pe ordinea de zi este demisia Monei Pivniceru, despre care magistraţii trebuie să ia act, pentru ca aceasta să poată fi numită în funcţia de ministru al Justiţiei.

La şedinţa plenului CSM sunt prezenţi premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, procurorul general, Codruţa Kovesi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stânciu, şi cei trei membri ai Consiliului care au lipsit la şedinţa convocată miercuri, respectiv Ana Lăbuş, Florentina Gavadia şi Bogdan Gabor.

Premierul Victor Ponta a declarat că este un semn de responsabilitate să vii la serviciu şi să faci ceea ce prevede legea, după ce cu o zi înainte s-a declarat nemulţumit de neîntrunirea cvorumului necesar la CSM.

"Cred că sunt lucruri mult mai importante decât numirea doamnei Pivniceru, oamenii fiind foarte nemulţumiţi şi neîncrezători în instituţiile statului. Fie că au văzut ce s-a întâmplat la CC, fie că au văzut ce s-a întâmplat la CSM, ori judecătorii, procurorii, magistraţii trebuie să recâştige încrederea oamenilor. Să fie responsabili", a declarat Victor Ponta.

Ana Lăbuş, Florentina Gavadia şi Bogdan Gabor, care nu au fost miercuri la Consiliu, au invocat probleme medicale grave în familie, iar Georgiana Isac a motivat că este în concediu şi nu a venit nici joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor