Criza refugiaţilor. Victor Ponta: "Nu putem să ne asumăm ceva pentru care nu suntem pregătiţi"

Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu)

Comentând subiectul cotelor obligatorii de refugiaţi propuse de Comisia Europeană, premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, pe contul său de Facebook, că România nu îşi poate asuma ceva pentru care nu este pregătită.

"România‬ are o poziţie coordonată în legătură cu criza refugiaţilor, dar nu e o problemă simplă. Discutăm în continuare, dar dacă vorbim pe mai multe voci, cu atât mai rău. Este important ca ţara noastră să nu cadă în xenofobie. România vrea să fie europeană - trebuie să aplice nişte valori europene.

Nu putem să ne asumăm ceva pentru care nu suntem pregătiţi. Nu avem acum această posibilitate. Iar poziţia României nu se condiţionează de chestiunea cu Schengen. Cei care ne solicită acum să fim solidari sunt aceiaşi care ne spun că nu suntem buni de schengen. E un pic de ipocrizie!", a declarat premierul Ponta.

Într-un interviu acordat postului Antena 3 în aceeaşi seară, şeful Executivului a atras atenţia asupra importanţei analizării cazuelor acestei crize, nu doar a efectelor ei.

"Îngrijorarea generală este "dom'le, ne-am uitat la cauze? Că până acum ne-am uitat doar la efecte", or dacă ne uităm doar la efecte or să vină şi alţii şi alţii. Nu sunt de acord cu atitudinea "să închidem graniţele". Şi nu sunt de acord nici cu prostia asta că "trebuie să ne uităm la religie să nu fie musulmani". Aceşti oameni trebuie văzuţi ca oameni de bună credinţă, care vor să îşi construiască o nouă viaţă.

România încearcă şi a reuşit până acum să gestioneze problema terorismului islamist. Sistemul nostru de securitate funcţionează. Să tratăm orice om care vine din Orientul Mijlociu sau orice musulman ca pe un terorist este o mare prostie. Tocmai pentru că am păţit-o pe pielea noastră acest tip de discriminare prin generalizare, nu pot sa accept. Aceşti oameni trebuie văzuţi ca oameni de bună credinţă, care vor să îşi construiască o nouă viaţă", a declarat Victor Ponta, citat de hotnews.ro.

Comisia Europeană a propus impunerea unor cote obligatorii de refugiaţi statelor membre ale Uniunii Europene, iar României i-ar reveni să găzduiască 6.351 de refugiaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat însă că ţara noastră nu este dispusă să accepte aceste cote obligatorii de refugiaţi şi poate primi doar 1.785 de persoane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne