Criza băncilor fantomă din China stârneşte teama de propagare în domeniul locuinţelor

China este în pragul unui teribil colaps economic
China este în pragul unui teribil colaps economic (Youtube - captură ecran)

Unul dintre giganţii bancari din umbră din China a intrat într-o criză de lichidităţi, arătând modul în care se răspândeşte contagiunea din industria imobiliară cu probleme şi ridicând întrebări cu privire la cât de departe va merge acum criza, potrivit unui material realizat de Charlie Zhu, reporter şi strategist la Bloomberg Markets Live, citat de Zero Hedge.

Sursa citată afirmă că societăţile de trust legate de Zhongzhi Enterprise Group Co. care are active de peste 1.000 de miliarde de yuani, au ratat plăţile pentru zeci de produse, dintre care multe ar fi putut fi susţinute de proiecte imobiliare.

"Pieţele încă subestimează consecinţele prăbuşirii semnificative a sectorului imobiliar din China", a scris într-un raport Lu Ting, economist-şef în cadrul China la Nomura Holdings Inc. Sectorul de gestionare a averilor fiduciare din China se va confrunta cu turbulenţe în lunile următoare, ceea ce va cauza probabil şi mai mult vânt din partea curentului potrivnic pentru dinamica economică deja slăbită, potrivit raportului.

Problemele Zhongzhi au declanşat deja proteste, determinând poliţia să ia măsuri drastice împotriva clienţilor nemulţumiţi. Aceasta are 270 de produse în valoare totală de 39,5 miliarde de yuani scadente în acest an, potrivit furnizorului de date Use Trust.

În timp ce neajunsurile raportate de Zhongrong Trust nu par a fi încă de interes sistemic, o lichidare dezordonată a oricărei companii mari de administrare a averilor sau de gestionare a averilor ar putea pune la încercare stabilitatea financiară pe termen scurt, a scris într-o notă Zerlina Zeng, analist senior de cercetare la CreditSights.

Consecinţele crizei de la Country Garden se răspândesc şi în cazul companiilor cu grad de investiţie, pe măsură ce recesiunea imobiliară din China se adânceşte. Obligaţiunile în dolari ale unităţilor Gemdale Corp. şi Seazen Group Ltd. - dezvoltatori care s-au numărat, de asemenea, printre cei aleşi să vândă obligaţiuni locale garantate de stat, aşa cum a făcut Country Garden - au accelerat scăderile săptămâna trecută. Obligaţiunile emise de Longfor Group Holdings Ltd. şi China Vanke Co., doi dintre puţinii dezvoltatori cu grad de investiţie din sectorul privat al ţării, au avut aceeaşi soartă.

Probabil că întârzierea plăţii de către Country Garden exacerbează deja pierderea încrederii, iar o intrare în incapacitate de plată nu ar face decât să înrăutăţească situaţia, au scris într-un raport analiştii S&P Global Ratings conduşi de Edward Chan. Aceştia au declarat că o redresare a vânzărilor naţionale în formă de "L" pare să se transforme din ce în ce mai probabil într-o figură de "scăriţă descendentă".