Cristian Diaconescu: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a minţit în faţa presei despre tezaurul României

Cristian Diaconescu (YouTube Screenshot)
Ana Ion
03.11.2024

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu susţine că pe vremea când a fost ministru de Externe l-a văzut pe omologul său Serghei Lavrov minţind în faţa presei cu privire la tezaurul românesc pe care Rusia nu l-a mai returnat după Primul Război Mondial.

Întrebat la Prima TV, ce impresie i-a lăsat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, pe care l-a întâlnit în 2009, într-o vizită oficială la Moscova, Diaconescu a relatat că Lavrov a refuzat să discute cu el despre tezaur însă, în faţa presei, a susţinut altceva.

”Am avut o bilaterală cu Serghei Lavrov, pare-se ultima din istoria relaţiilor diplomatice. Aveam o problemă legată de agendă - agenda se convine înainte să aibă loc întâlnirea. Din punctul nostru de vedere, evident discutăm de aspecte bilaterale, de probleme regionale, de Marea Neagră. Din punctul lor de vedere, singurele teme interesante erau: o altă arhitectură de securitate. Adică de ce să mai avem instituţii la Bruxelles câtă vreme avem, la Viena, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în care sunt reprezentate toate statele din Est până în Vest şi până în Canada şi SUA. Evident, toate deciziile de securitate să se ia acolo. În al doilea rând, erau interesaţi de moştenirea SOVROM-urilor, de eventualele despăgubiri pe care România, în opţiunea Moscovei, şi acum le datorează după 1941”, a declarat Cristian Diaconescu, preluat de Ziare.com.

Cristian Diaconescu a dezvăluit cum a decurs discuţia cu Serghei Lavrov pe tema tezaurului.

”Nu, nu există subiectul. 'Care tezaur?'. Ăla pe care îl scrisesem în tratat împreună cu voi şi l-aţi ratificat în Parlament, deci aţi acceptat ideea că am depozitat, fortuit, tezaurul la voi în 1917. 'Care tezaur?'. A fost interesant, am ieşit cu dânsul (Serghei Lavrov - n.r.) la conferinţa de presă şi, înainte să ne ridicăm de la masă, un jurnalist român a întrebat: 'Dar despre tezaur aţi vorbit?'. Am şi o poză. M-a ţinut de mână, de braţ, şi a spus: 'Dar cum să nu? Bineînţeles'. Acum devoalez, nu se face aşa ceva, dar vă rog să fiu iertat pentru această excepţie, înăuntru a refuzat. A spus: 'Există o comisie, să discute comisia. Politic, nu vreau să angajez subiectul'”, a dezvăluit fostul ministru de Externe, la Prima TV.

Parlamentul European a votat în martie 2024 o rezoluţie prin care cere Rusiei returnarea tezaurului românesc, format din peste 93 de tone de aur, dar şi opere de artă nepreţuite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor