Crin Antonescu (PNL) este de acord cu eliminarea totală a pragului electoral

Crin Antonescu. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
11.05.2012

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri că este de acord cu eliminarea totală a pragului electoral, precizând că forma finală a proiectului privind uninominalul pur va fi dată de Camera Deputaţilor.

 

"Susţin. Sunt de acord cu eliminarea totală (a pragului electoral - n.r.) pentru că, aşa cum a argumentat public, cred, şi senatorul Şova, în momentul în care mergem pe varianta maximală a uninominalului, nu mai putem discuta despre prag. Pur şi simplu, câştigătorul în fiecare colegiu, fără nicio excepţie, câştigă mandatul", a declarat liderul liberal, întrebat dacă susţine varianta votului uninominal pur.

El a afirmat că a susţinut de la început că trebuie eliminat orice prag electoral, adăugând că forma finală a respectivului proiect legislativ va fi dată, până la urmă, de Camera Deputaţilor.

Întrebat dacă uninominalul pur nu ar putea duce la o "fragmentare" a forţelor politice în Parlament, Antonescu a răspuns că o asemenea formulă simplifică lucrurile.

"Nu, nu e vorba de nicio fragmentare. O asemenea formulă simplifică lucrurile în sensul că ea generează şi întreţine, după, de pildă, exemplu Marii Britanii, sistemul cu două partide mari sau două forţe politice mari", a susţinut Antonescu, prezent la lansarea candidatului USL la Primăria sectorului 6 Rareş Mănescu.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat joi, pentru AGERPRES, că sistemul de vot uninominal pur dintr-un singur tur aparţine uneia dintre cele mai vechi şi mai consolidate democraţii din lume, cea din Marea Britanie, şi vine să rezolve toate criticile care au fost aduse de-a lungul timpului inclusiv de societatea civilă.

Potrivit acestuia, sistemul de vot uninominal pur, într-un singur tur, este un lucru de care societatea românească discută încă de la referendumul privind sistemul votului uninominal din anul 2007.

Joi mai multe organizaţii civice s-au adresat, printr-o scrisoare deschisă, preşedinţilor celor patru partide parlamentare - Emil Boc (PDL), Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Kelemen Hunor (UDMR) - solicitându-le să împiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.

Organizaţiile care au iniţiat acest demers invocă, în scrisoarea deschisă, efectele pe care acest sistem le-a produs în urma a o serie de alegeri în Marea Britanie - singura ţară din UE în care este folosit acest sistem. Totodată, în textul scrisorii mai sunt prezentate şi rezultatele unei modelări realizate pe baza voturilor exprimate (în colegiile uninominale) cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008 din ţara noastră, pornind de la premisa că acele alegeri s-ar fi desfăşurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor