Crin Antonescu: Dacă preşedintele doreşte să demisioneze nu trebuie să-i dăm noi aprobarea

Crin Antonescu. (www.crinantonescu.ro)
Epoch Times România
07.04.2012

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că revizuirea Constituţiei este o chestiune solidă, care nu are legătură cu durata mandatului preşedintelui României şi că PNL nu va accepta propuneri de tipul celor făcute de actualul şef al statului copreşedinţilor USL.

"Nici nu s-a discutat ceva. Constituţia României, din punctul de vedere al PNL, este ca structura de rezistenţă a unei clădiri. Aşa ceva nu poţi să discuţi în termeni de negociere de troc de tipul acesta: fac Constituţia într-un anume fel dacă un om demisionează sau nu. Este pur şi simplu caraghios. Nu pot să-mi imaginez cum cineva, care deţine o asemenea funcţie, cum e preşedintele României, poate să se joace cu propriul său mandat, cu propria sa imagine. În niciun caz la PNL nu poate să găsească un partener pentru un asemenea joc. Constituţia e Constituţie. (...) Este o chestiune solidă, făcută să dăinuie şi nu are nicio legătură cu durata mandatului domnului Băsescu. Dacă doreşte să demisioneze, nu trebuie să-i dăm noi aprobarea", a declarat preşedintele PNL.

Crin Antonescu a precizat că, din punctul de vedere al PNL, Constituţia va fi modificată după alegerile parlamentare.

"O vom modifica în momentul în care vom avea un Parlament pe deplin legitim şi în care posibilităţile de a construi acea majoritate de două treimi necesară pentru modificarea Constituţiei vor fi îndeplinite", a mai spus liderul liberalilor.

Întrebat de presă despre o presupusă negociere cu şeful statului în vederea desemnării unui premier al USL după alegerile parlamentare din toamnă, Crin Antonescu a spus: "nu avem nicio negociere cu Traian Băsescu".

"Noi dorim să se respecte spiritul Constituţiei şi spiritul democratic. Anume, această ţară să fie condusă în plan executiv de un Guvern care are în spate o majoritate parlamentară, care are în spate, la rândul ei, o majoritate a alegătorilor României care şi-au exprimat dreptul de vot. Toate celelalte combinaţii şi negocieri sunt jocuri de culise şi din punctul nostru de vedere nu aşa se construieşte un Guvern, un Parlament, o Putere, capabile să înfrunte toate dificultăţile pe care le trăim astăzi cu toţii", a declarat Antonescu.

Despre posibilitatea ca în 2012 premierul să fie desemnat de actualul şef al statului, Crin Antonescu a spus: "Dacă Traian Băsescu va fi în funcţia de preşedinte în momentul în care vor avea loc alegerile parlamentare, evident că, în conformitate cu Constituţia, în cadrul consultărilor cu partidele care vor intra în Parlament, preşedintele trebuie să ia act de majorităţile constituite şi să desemneze o majoritate rezultată din vot".

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri o scrisoare liderilor Opoziţiei în care îşi exprimă disponibilitatea de a demisiona în cazul în care aceştia vor accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea sa de reducere a mandatului şefului statului la patru ani, astfel încât alegerile legislative să se desfăşoare anul acesta simultan cu alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor