Crimele ies la iveală. Expert: Regimul chinez intensifică recoltarea forţată de organe de la uiguri
Au apărut noi dovezi care indică faptul că regimul chinez continuă să recolteze forţat organe, a declarat jurnalistul de investigaţie Ethan Gutmann - expert pe problematica Chinei - în cadrul Summitului Internaţional pentru Libertate Religioasă, desfăşurat la Washington.
Gutmann a vorbit despre cea mai recentă descoperire a sa, repectiv un complex care include un spital înconjurat de o tabără de muncă de 33.000 de persoane în Xinjiang, în nord-vestul Chinei, regiune vizată de o interdicţie privind importurile de către Statele Unite din cauza folosirii muncii forţate.
Potrivit estimărilor cercetătorilor, regimul chinez a reţinut peste un milion de uiguri şi alte minorităţi etnice în lagăre (aşa-zis de reeducare) din regiunea Xinjiang, situată în vestul îndepărtat al ţării, unde aceştia sunt supuşi la tortură, viol, muncă forţată şi îndoctrinare politică de către Partidul Comunist Chinez (PCC). Guvernul SUA şi alte democraţii occidentale au catalogat acţiunile Beijingului drept genocid.
"La mai puţin de un kilometru distanţă, aveţi un alt lagăr de muncă de 16.000 de persoane şi un crematoriu", a declarat Gutmann la emisiunea "China Insider" de la EpochTV.
"La douăzeci de minute de mers cu maşina, aveţi un aeroport cu un culoar verde, adică un culoar rapid pentru organe umane, doar pentru export, din Xinjiang", a adăugat el.
Potrivit expertului, organele au fost transferate la un spital de lângă Shanghai.
"După ce a fost construită această tabără, transplanturile de rinichi la spital au crescut cu 100%, în timp ce transplanturile de ficat au crescut cu 200%", a spus Gutmann.
Potrivit estimărilor sale, între 25.000 şi 50.000 de uiguri sunt ucişi pentru organele lor în fiecare an, iar această cifră seamănă oarecum cu cea a estimărilor privind practicanţii Falun Gong - alte victime inocente ale recoltării forţate de organe.
În calitate de autor al cărţii "The Slaughter", Gutmann a amintit relatarea unui martor care a descris cum, atunci când trecea zilnic cu maşina pe acolo, crematoriul emana un miros de oase umane arzând.
De la aderenţii Falun Gong la uiguri
Potrivit lui Gutmann, transplantul de organe a devenit o industrie după ce a crescut exponenţial din cauza"exploatării" (practic a uciderii pe mesele de operaţie) a aderenţilor Falun Gong (practică tradiţională de qigong care îmbină exerciţiile meditative cu respectarea unui cod moral ce are la bază principiile Adevăr, Compasiunea şi Toleranţă - n.r.)
Când sursele de organe de la practicanţii Falun Gong deţinuţi păreau să se epuizeze în perioada 2013-2014, autorităţile au lansat o campanie care a acoperit nouă provincii. Practic, poliţia intra în casele practicanţilor Falun Gong şi pleca cu mostre de sânge şi ADN.
Gutmann spune că această acţiune a avut ca scop compararea încrucişată a ţesuturilor pentru ca "practicanţii Falun Gong să poată fi folosiţi ca sursă de organe".
"Aşa s-a extins (practica recoltării forţate de organe n.r.) în fiecare provincie din China. Aşa au ajuns de la 10.000 de transplanturi pe an, la ceva de genul 60-100.000 de transplanturi pe an", a spus Gutmann despre estimările sale.
Ulterior, odată cu apariţia acestei tabere în 2016, regimul chinez a lansat tipuri similare de teste pe fiecare uigur cu vârsta de peste 12 ani.
"Dar a fost concentrat într-o singură zonă, ceea ce a făcut mult mai uşor ca Occidentul să îl ignore", a precizat Gutmann.
Şi, cu aproximativ 1 până la 2 milioane de uiguri în lagărele de muncă, autoritatea are la îndemână, de asemenea, o imensă sursă de tipuri de ţesuturi uşor de obţinut.
Înşelată de regim
În ciuda atrocităţilor galopante în curs de desfăşurare, comunitatea medicală pare să fie încă indusă în eroare de retorica regimului chinez.
Potrivit lui Gutmann, o mulţime de medici din Occident au dorit să ajute China în acest domeniu, susţinând că regimul încearcă să se reformeze şi că: "Este posibil ca în trecut să fi făcut unele lucruri îngrozitoare, adică recoltarea de organe, dar acesta este trecutul. Şi haideţi să privim spre viitor".
Cu toate acestea, numărul tot mai mare al dovezilor au demonstrat contrariul, este de părere Gutmann.
"Oricine doreşte să reformeze sistemul medical din China sau vrea să facă ceva de cooperare trebuie să se confrunte cu dovezile pe care tocmai le-am prezentat. Ei trebuie să înceapă prin a explica: 'Ce caută spitalul de transplanturi într-un lagăr de muncă forţată în timpul COVID?", a spus el.
"Ca medicii inteligenţi, rezonabili şi etici din vest să ignore aşa ceva este o nebunie. Este un pericol grav pentru lumea medicală", a spus Gutmann.
Din 2006, au apărut o multitudine de cercetări, investigaţii şi mărturii despre abuzurile regimului chinez în materie de transplant de organe.
Tribunalul pentru China, cu sediul la Londra, în 2019 a concluzionat că regimul chinez ucide de ani de zile prizonieri de conştiinţă pentru organele lor în vederea transplantului pe scară largă - o practică încă în desfăşurare. Acesta a concluzionat că astfel de acţiuni reprezintă crime împotriva umanităţii şi că principalele victime au fost practicanţii Falun Gong încarceraţi.
Deşi PCC a anunţat în 2014 că pune capăt practicii de utilizare a organelor prizonierilor săi, de atunci dovezile arată că de fapt China a intensificat practica recoltării forţate de organe de la uiguri, a afirmat Gutmann.
Eforturi de combatere la diferite niveluri
Gutmann a sugerat eforturi la nivel local pentru a creşte gradul de conştientizare privind aceste atrocităţi în cadrul comunităţii medicale.
"Oamenii ar trebui să le vorbească medicilor, dentiştilor... şi să îi întrebe dacă au auzit de această problemă. De asemenea, pot întreba: 'De ce este comunitatea medicală atât de relaxată în această privinţă?'", a susţinut Ethan Gutmann.
Fostul ambasador general pentru libertatea religioasă internaţională Sam Brownback a îndemnat, de asemenea, toate grupurile din societatea civilă să facă presiuni pentru răspunsuri. El a mai spus că, având în vedere situaţia precară a drepturilor omului din China în ceea ce priveşte persecuţia Falun Gong şi genocidul uigurilor, Statele Unite ar trebui să facă din drepturile omului sub regimul chinez o problemă de politică externă principală.
"Trebuie să fie acolo sus, alături de apărare, alături de economie. Dacă, în calitate de guvern, nu te ridici şi nu protejezi libertatea religioasă pentru toată lumea, peste tot, vei avea un conflict al civilizaţiilor şi multă violenţă în întreaga lume", a declarat Brownback.