Corupţia endemică din armata şi industria de apărare a Rusiei costă vieţile a mii de soldaţi ruşi în Ucraina

Tanc rusesc distrus în Ucraina
Tanc rusesc distrus în Ucraina (oryxspioenkop.com)

Corupţia în rândul forţelor armate ruse şi în societate în general este un truism de mult recunoscut. Sectorul public rus s-a clasat în mod constant aproape de partea de jos a indicelui de percepţie a corupţiei al Transparency.org, locul 136 din 180 de ţări în 2021. Corupţia a fost percepută ca o problemă specială în cadrul armatei Rusiei şi este văzută, în anumite privinţe, ca parte a vieţii militare, relatează Ziare.com.

Tor Bukkvoll a scris într-un studiu din 2005 despre corupţia din rândul forţele armate ruse că includea trei elemente.

Primul este corupţia individuală, văzută ca un mijloc esenţial de a asigura un nivel minim de trai. Al doilea este corupţia instituţională, înţeleasă ca „reţeaua de reguli informale, constrângeri şi obiceiuri” care guvernează viaţa ofiţerilor ruşi. Al treilea este corupţia la nivel politic, care include relaţiile dintre guvernul rus, armată şi instituţiile abilitate pentru a combate corupţia.

Potrivit sursei citate, cazurile notabile de corupţie din Rusia au atras atenţia publicului de-a lungul anilor 1990: generalul rus din Kosovo demis pentru că a vândut combustibilul ONU sau soldaţii ruşi dislocaţi în Cecenia care şi-au vândut armele luptătorilor ceceni.

Cazurile de atunci au fost puse pe seama condiţiilor precare în care se găseau soldaţii ruşi, prost plătiţi, şi circumstanţelor extreme. Problema pare să fi crescut în amploare, făcându-l pe procurorul şef militar al Rusiei, Serghei Fridinski, să susţină în 2011 că corupţia a căpătat proporţii “cosmice”. Fazele de început ale războiului din Ucraina arată că această stare de rău a crescut şi i-a costat pe soldaţii ruşi sănătatea – şi chiar viaţa, scrie RUSI.org.

După începerea invaziei ruse în Ucraina, continuă site-ul citat, un videoclip publicat de soldaţii ucraineni la 1 martie arată raţii ruseşti capturate; informaţiile de pe spate dezvăluie ca dată de expirare anul 2015. Această informaţie, combinată cu rapoartele despre soldaţii ruşi care au rămas fără mâncare timp de trei zile, pare un indicativ al stării proaste a planificării, dar poate indica şi corupţie. De exemplu, un cetăţean rus numit Viaceslav Zabaluev a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru neglijarea aprovizionării cu raţii a trupelor ruse din republicile Doneţk şi Lugansk în decembrie 2021. Zabaluev deturna raţiile în cazul în care nu primea mită la timp.

Zabaluev lucra pentru o companie numită Voentorg. Voentorg este un furnizor principal de servicii de catering pentru forţele armate ruse şi a subcontractat o companie numită Main Line cu legături cu oligarhul Evgheni Prigojin, poreclit “bucătarul lui Putin“. Prigojin finanţează şi gestionează grupul de mercenari Wagner şi se crede că are legături cu Agenţia de Cercetare pe Internet a Rusiei, care este o fermă de troli, şi este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Aceste rapoarte combinate sugerează că corupţia instituţională şi politică endemică din Rusia ar fi putut duce la lipsa de provizii pentru trupele ruse. Investigaţiile independente ale publicaţiei ruse Sobesednik indică faptul că acest lucru se întâmplă şi pe timp de pace.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe