Coronavirusul Wuhan. Orban, apel la responsabilitate către românii din Italia: Nu vă expuneţi rudele şi prietenii
alte articole
Premierul interimar Ludovic Orban a afirmat, luni seara, la Digi24, că cea mai mare problemă cu care se confruntă autorităţile în momentul de faţă în încercarea de a preveni răspândirea coronavirusului Wuhan în România de către cei ce sosesc din Italia, sau din alte ţări afectate, este aceea a cetăţenilor care vin cu maşina proprie.
„Am solicitat poliţiei de frontieră, care a emis de săptămâna trecută o decizie ce a fost completată luni: toţi cei care intră sunt obligaţi să completeze un formular, li se cer actele de identitate. Desigur, nu pot fi forţaţi să prezinte documentele din Italia, dar recomandarea pe care am făcut-o tuturor echipelor poliţiei de frontieră este să solicite inclusiv actele din Italia pentru a vedea cu precizie de unde vin. Pentru că, dacă vin din localităţile în care practic s-a luat decizia de închidere a localităţilor datorită faptului că sunt zone afectate de infecţia cu coronavirus, atunci intră automat în carantină. Dacă vin din regiunile în care există risc crescut de contaminare, măsura este de izolare la domiciliu”, a precizat Ludovic Orban.
Liderul PNL a făcut un apel la cetăţenii români din zonele afectate „să evite pe cât posibil deplasările nenecesare, mai ales din zonele în care a existat risc de contaminare”.
„Dacă pot să nu se deplaseze spre ţară, este un act de responsabilitate. Ei trebuie să se gândească că, dacă vin în ţară, vin în contact cu familiile lor, cu prietenii lor. Dacă au fost în zone în care există minimul risc de contaminare cu coronavirus, riscă să îi expună pe toţi cei apropiaţi, toţi prietenii şi rudele riscă să şi-i expună riscului de contaminare cu coronavirus”, a afirmat premierul.
Ludovic Orban a atras atenţia că România înregistrează foarte multe „intrări” din Italia, săptămânal fiind peste 170 de zboruri şi a subliniat faptul că în astfel de situaţii „contează responsabilitatea individuală”.
„Sunt 8.000 de români în localităţile italiene vizate de măsurile de izolare, iar în cele două regiuni de risc, Lombardia şi Veneto, trăiesc în jur de 200.000 de români. Din cauza aceasta, în raport cu alte ţări, România are un risc mai mare, tocmai pentru că avem foarte mulţi români în Italia. Din fericire, în România nu am avut diagnosticat nici măcar un caz şi nici în zonele afectate nu avem ştire despre vreun cetăţean român care să fie bolnav”, a anunţat Ludovic Orban.
În acelaşi timp, prim-ministrul a vorbit şi despre măsurile luate de autorităţile române pentru prevenirea răspândirii virusului Wuhan:
„Sunt identificate 4.000 de locuri de carantină instituţionalizată. De asemenea, am analizat şi posibilităţile de tratare şi de diagnosticare. Din păcate, aici nu există o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. [...] Se vorbeşte şi de metode de diagnosticare rapidă, dar dau erori, nu au mare precizie. De asemenea, am decis să asigurăm o permanenţă din partea DSP. Ministerul Sănătăţii a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judeţe care sunt la graniţă. Nu putem forţa. Nu avem bază legală să forţăm un cetăţean român care vine din Italia să ne prezinte paşaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliţia de Frontieră şi DSP să afle cu precizie unde stă, în ce localitate, astfel încât să stabilim cu precizie dacă e cazul de carantină sau izolare la domiciliu”.
În final, Orban le-a cerut românilor să îşi păstreze calmul şi să se informeze din surse oficiale, urmărind comunicatele date de instituţiile direct implicate.