Corneliu Dobriţoiu a dispus măsurile ce trebuie întreprinse în Armată pentru desfăşurarea referendumului

Vizita premierului Victor Ponta în teatrul de operaţiuni din Afganistan. (gov.ro)
Oana Moisescu
16.07.2012

În temeiul atribuţiilor stabilite prin lege, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a emis un ordin privind măsurile care se întreprind în Armată pentru desfăşurarea în bune condiţii a referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, informează mapn printr-un comunicat remis luni redacţiei Epoch Times.

Pentru buna organizare şi desfăşurare a procesului electoral în secţiile de votare organizate în teatrele de operaţii, la nivelul Statului Major General s-a constituit o grupă de coordonare, care va funcţiona în perioada 16 iulie - 3 august.

Statul Major General a propus pentru militarii care desfăşoară misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan şi Kosovo organizarea a opt secţii de votare în data de 29 iulie 2012, după cum urmează: în Afganistan la Kandahar, Kabul, F.O.B. Messkal, Almassak, Apache, Lagman, Bullard, iar în Kosovo la Pristina.

Ministrul Apărării Naţionale a declarat, cu acest prilej: „Cele opt secţii de votare din Afganistan şi Balcanii de Vest au fost dimensionate în funcţie de necesităţile operaţionale, de numărul de militari dislocaţi în teatrele de operaţii, precum şi de situaţia concretă de securitate, având în vedere riscurile majore pe care le presupun deplasările de efective numeroase într-un mediu insurgenţional cum este cel din Provincia Zabul, în care acţionează militarii noştri.

Spre deosebire de alegerile din 2009, când au fost organizate patru secţii de votare, configuraţia dispunerii unităţilor militare române în bazele de dislocare este alta, în conformitate cu necesităţile aliate, iar numărul batalioanelor de manevră a crescut.

Securitatea militarilor români din Afganistan, şi din oricare alt teatru de operaţii, reprezintă prioritate zero pentru mine, ca ministru al Apărării. În consecinţă, la nivelul ministerului au fost luate toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul constituţional al cetăţenilor români în uniformă, care îşi riscă viaţa sub drapelul ţării pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Reiterez apelul către toţi factorii implicaţi în campania electorală pentru acest referendum să lase Armata în afară jocului politic”.

* * *

Potrivit ordinul emis, cadrele militare, cursanţii, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi personalul civil îşi vor putea exercita dreptul de vot, în condiţiile legii, în localitatea de reşedinţă. Cei angrenaţi în misiuni de pază sau în alte activităţi operative îşi vor putea exercita dreptul de vot conform art. 21 din Legea nr. 3/2000.

Ataşaţii apărării, membrii Secţiunii de Apărare a misiunii permanente NATO şi UE, precum şi personalul militar şi civil trimis în misiuni permanente sau temporare în străinătate, votează la secţiile organizate pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea.

Emisiunile militare de radio şi de televiziune, publicaţiile militare centrale şi teritoriale nu vor difuza sau publica informaţii furnizate de către formaţiunile politice de orice rang, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, materiale de publicitate politică, editoriale sau comentarii care au legătură cu campania electorală desfăşurată cu ocazia referendumului, ori rezultatele sondajelor de opinie pe această temă.

În perioada 23-31 iulie 2012 nu se execută şedinţe de tragere cu nicio categorie de armament, exerciţii tactice cu trageri de luptă şi lucru cu material explozibil real, nici aplicaţii cu trageri de luptă. În situaţii deosebite, care ar putea genera disfuncţii majore în îndeplinirea obiectivelor stabilite, comandanţii vor solicita aprobarea şefului Statului Major General pentru desfăşurarea activităţilor planificate anterior.

Se interzice personalului armatei să facă orice fel de declaraţii publice sau de presă pe teme legate de referendum, să participe la acţiuni de campanie electorală de orice tip, precum şi organizarea de adunări, întruniri, discursuri, conferinţe de presă, sărbători pre sau post referendum etc., în unităţile militare sau în alte spaţii aparţinând armatei. Cu prilejul acţiunilor specifice care se organizează şi se desfăşoară înainte şi pe timpul referendumului, personalul din Ministerul Apărării Naţionale nu poate desfăşura activităţi de partizanat politic.

Personalul Ministerului Apărării Naţionale nu va participa la distribuirea materialelor necesare campaniei pentru referendum. Comandanţii unităţilor militare nu vor permite distribuirea sau afişarea acestora în unităţile subordonate.

Comandanţii care au în subordine muzici militare nu vor aproba participarea acestor formaţiuni la activităţi legate de pregătirea referendumului. Toate ceremoniile militare, organizate până la data referendumului, se vor desfăşura cu respectarea strictă a regulamentelor interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor