Coreea de Sud va folosi arme laser "StarWars" pentru a ţinti dronele nord-coreene

Coreea de Sud va desfăşura arme laser pentru a doborî drone nord-coreene (Screenshot)
Redacţia
11.07.2024

Coreea de Sud va desfăşura arme laser pentru a doborî drone nord-coreene în acest an, a declarat joi agenţia de achiziţii de arme a ţării, potrivit Reuters.

Coreea de Sud şi-a denumit programul său laser "proiectul StarWars" şi devine astfel prima ţară din lume care va desfăşura şi va opera asemenea arme în armată.

Armele laser de doborâre a dronelor pe care armata sud-coreeană le-a dezvoltat împreună cu Hanwha Aerospace sunt eficiente şi ieftine, cu 2.000 de woni (1,45 USD) per lovitură, dar silenţioase şi invizibile, a declarat Administraţia programului de achiziţii pentru apărare (DAPA) într-o declaraţie.

"Ţara noastră devine prima ţară din lume care implementează şi operează arme laser, iar capacităţile de răspuns ale armatei noastre la acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord cu drone vor fi consolidate în continuare", a declarat DAPA, calificând aceste arme drept o schimbare a jocului în viitor pe câmpul de luptă.

Armele cu laser doboară dronele zburătoare prin arderea motoarelor sau a altor echipamente electrice din drone folosind raze de lumină timp de 10 până la 20 de secunde, a explicat un purtător de cuvânt al DAPA în cadrul unui briefing.

Cinci drone nord-coreene au pătruns în Coreea de Sud, care se află încă în război tehnic cu Phenianul, în decembrie, determinând Seulul să trimită avioane de luptă şi elicoptere de atac şi să încerce să le doboare, în prima astfel de intruziune din 2017.

Luptele din războiul coreean din 1950-1953 s-au încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace, şi cu o zonă demilitarizată (DMZ) între cele două Corei.

Statele Unite au declarat că atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud au încălcat armistiţiul care reglementează graniţa lor comună prin trimiterea de drone în spaţiul aerian al celeilalte.

Ţări precum Coreea de Sud, China şi Regatul Unit se întrec în dezvoltarea şi desfăşurarea armelor laser, cunoscute şi sub denumirea de arme cu energie dirijată, potrivit unui grup de reflecţie non-profit din SUA, RAND Corporation.

Există un interes substanţial pentru aceste arme pentru a ajuta la combaterea proliferării sistemelor fără pilot, precum şi pentru ţintirea rachetelor în zbor sau a sateliţilor de pe orbită, a declarat think tank-ul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor