Coreea de Nord va invita experţi din SUA pentru închiderea unui sit nuclear: Coreea de Sud

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a afirmat că va invita experţi şi jurnalişti americani pentru închiderea unui sit nuclear, promisiune făcută pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor cu Coreea de Sud şi, eventual, cu Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, Yoon Young-chan, a declarat duminică că afirmaţiile lui Kim au fost făcute în timpul summitului istoric cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, care a avut loc vineri.

"Kim a declarat, în timpul summit-ului cu preşedintele Moon, că va continua închiderea site-ului de testare nuclear în luna mai şi că va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi SUA, şi, pentru transparenţă, jurnalişti ca să arate acest lucru comunităţii internaţionale", a spus Yoon.

Vineri, Kim s-a întâlnit cu Moon la intens-mediatizatul summit din satul de armistiţiu Panmunjom. Kim promisese să suspende programele nucleare şi de rachete din Coreea de Nord şi să închidă site-ul nuclear pentru a arăta deschiderea Phenianului la procesul de pace.

Ştiri despre dărâmarea unui munte din apropierea locului unde Coreea de Nord îşi testează bombele nucleare au precedat întâlnirea, subliniind interesul real al puterilor din spatele scenei - în special Rusia şi mai ales China lui Xi Jinping - pentru rezolvarea dosarului nord-coreean.

În timpul întâlnirii cu Moon, Kim, de asemenea, a negat speculaţiile că respectivul sit de testare este deja inutilizabil.

Purtătorul de cuvânt al lui Moon a mai spus că, în timpul summitului de vineri, Kim a promis că va schimba fusul orar al regiunii de Nord pentru a se potrivi celui din Sud ca un gest conciliator - un gest pe care numeroşi analişti îl consideră nesemnificativ.

Cele două Corei au început repararea relaţiilor diplomatice în ianuarie, când Kim a declarat că ar fi interesat de discuţiile purtate între oficialii celor două ţări.