Coreea de Nord "are probabil" capacitatea de a monta focoase nucleare pe rachetele sale [raport ONU]
Coreea de Nord îşi continuă programul de arme nucleare şi tot mai multe ţări consideră că „a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate pe care să le poată monta în focoasele rachetelor sale balistice”, potrivit unui raport confidenţial al ONU.
Raportul unui grup independent de experţi care monitorizează sancţiunile ONU a declarat că ţări, pe care nu le-a identificat, cred că cele şase teste nucleare din Coreea de Nord au ajutat-o probabil să dezvolte dispozitive nucleare miniaturizate. Phenianul nu a efectuat un test nuclear din septembrie 2017.
Raportul provizoriu, obţinut de Reuters, a fost prezentat luni comitetului de sancţiuni al Consiliului de Securitate al ONU.
„Republica Populară Democrată Coreeană îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu puternic îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental de apă uşoară. Un stat membru a evaluat că Republica Populară Democrată Coreeană continuă producţia de arme nucleare”, se arată în raport.
Coreea de Nord este cunoscută oficial ca Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Misiunea Coreei de Nord din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite la New York nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii la raportul ONU.
Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong Un, a declarat săptămâna trecută că nu va mai fi război, întrucât armele nucleare ale ţării garantează siguranţa şi viitorul regimului său comunist, în ciuda presiunilor exterioare şi a ameninţărilor militare.
Raportul ONU a declarat că o ţară, pe care nu a identificat-o, a evaluat că regimul nord-coreean „poate să încerce să dezvolte în continuare miniaturizarea pentru a permite încorporarea de îmbunătăţiri tehnologice, cum ar fi pachete pentru penetrare sau, potenţial, să dezvolte sisteme multiple de focoase”.
Coreea de Nord a fost supusă unor sancţiuni ale ONU din 2006 pentru programele sale de rachete nucleare şi balistice. Consiliul de Securitate a înăsprit constant sancţiunile, încercând să reducă finanţarea pentru aceste programe.
Liderul paranoicului stat comunist, Kim Jong Un, şi preşedintele SUA, Donald Trump, s-au întâlnit de trei ori din 2018, dar nu au reuşit să progreseze în ceea ce priveşte un acord care să oprească înarmarea nucleară a Phenianului.
În mai 2018, Coreea de Nord a respectat o promisiune pe care o făcuse - de a distruge tunelurile principalului său poligon de testare nucleară, Punggye-ri, despre care Phenianul a declarat că este o dovadă a angajamentului său de a pune capăt testării nucleare. Însă regimul nu a permis experţilor să asiste la dezmembrarea poligonului de testare.
Raportul ONU a declarat că, întrucât se ştia doar că intrările în tunel au fost distruse şi nu există nicio indicaţie a unei demolări cuprinzătoare, o ţară a evaluat că regimul comunist nord-coreean ar putea reconstrui şi reinstala în trei luni infrastructura necesară pentru a susţine noi teste nucleare.
Experţii americani au declarat că Phenianul încalcă sancţiunile, inclusiv „prin exporturi ilegale de cărbune pe cale maritimă, deşi le-a suspendat temporar între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii martie 2020” din cauza pandemiei virusului Wuhan.
Anul trecut, experţii din Statele Unite au declarat că mica ţară comunistă a obţinut aproximativ 2 miliarde USD folosind hackeri şi atacuri cibernetice sofisticate pentru a fura bani de la bănci şi de pe bursele de criptomonede.