Coreea de Nord a anunţat că este în stare de război cu Coreea de Sud

Soldat nord coreean examinand Sudul capitalist prin binoclu, in Panmunjom in Zona Demilitarizata, care separa cele doua Corei, august 2010. (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
30.03.2013

Dând vina pe exerciţiile militare comune ale Seulului cu Statele Unite din Peninsulă, Coreea de Nord a declanşat războiul cu Coreea de Sud, printr-un anunţ făcut vineri noaptea de oficialii de la Phenian.

Oficiali din Coreea de Nord au precizat că este oficial în stare de război cu Sudul şi, ca atare, va negocia toate problemele din acest punct de vedere.

"De acum înainte, relaţiile inter-coreene sunt în stare de război şi toate problemele dintre cele două Corei vor fi tratate în conformitate cu un protocol adaptat la război. Situaţia existentă de mult timp potrivit căreia Peninsula Coreea nu este nici în război şi nici în pace s-a terminat", au transmis oficiali din Coreea de Nord.

Nu este pentru prima dată când Coreea de Nord anunţă începerea războiului, după cum susţin observatorii străini, întrucât conducerea de la Phenian a ameninţat în repetate rânduri Sudul şi Statele Unite.

Coreea de Nord a anunţat recent anularea armistiţiului din 1953 şi a celorlalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seulul, întrucât conflictul a ajuns la apogeu după ce Coreea de Sud a anunţat că se aliază cu Statele Unite pentru a face exerciţii militare în Peninsula Coreea.

Pe de altă parte, oficialii americani au declarat că au luat în serios anunţul Coreei de Nord care a decretat stare de război împotriva Coreei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor