Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România: Vaccinarea va fi gratuită şi voluntară

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă
Medicul militar Valeriu Gheorghiţă (Facebook - Valeriu Gheorghiţă)

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei de vaccinare anti COVID din România, a declarat sâmbătă, la Digi24, că strategia de vaccinare a României este finalizată. Autorităţile aşteaptă aprobarea vaccinului de către autorităţile internaţionale şi distribuirea acestuia pentru a putea începe imunizarea.

„România face parte dintr-un demers european şi reprezintă parte egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate ţările membre UE. Atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenţia Europeană a Medicamentelor începe distribuţia simultană în toate ţările care au aderat la acel contract unic încheiat de Comisia Europeană”, a precizat medicul militar.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a adăugat totodată că vaccinarea va fi gratuită şi voluntară.

„În momentul de faţă pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naţionale de vaccinare împotriva SARS-cov-2. Vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiţionată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România.

Potrivit sursei citate, la Washington a fost depusă prima cerere de autorizare, de urgenţă, a vaccinului anunţat de grupul farmaceutic american Pfizer şi de partenerul său german BioNTech. S-a cerut undă verde din partea Agenţiei americane pentru medicamente (FDA) şi ar putea fi, astfel, primii producători din lume care solicită intrarea vaccinului pe piaţă.