Controlorii de trafic ROMATSA anunţă grevă de avertisment

Aeronavă TAROM în zbor
Aeronavă TAROM în zbor (Epoch Times România)

Controlorii de trafic ai ROMATSA vor intra, miercurea viitoare în grevă de avertisment, informează digi24.ro.

Potrivit sursei citate, greva va dura două ore şi va avea loc în intervalul orar 11.00 şi 13.00. În acest interval de timp, controlorii vor asigura doar 30% din traficul aerian care tranzitează spaţiul aerian al României. Ultimul protest de acest fel a avut loc în 1995.

Greva de avertisment a fost prefigurată de un protest în luna martie, când 200 de controlori de zbor, nemulţumiţi de planul de restructurare al companiei, au ieşit în faţa ROMATSA, purtând banderole albe.

Contractele colective de muncă ale controlorilor au fost negociate timp de luni de zile, însă negocierile între aceştia şi conducerea companiei au eşuat. Sindicaliştii se plâng, de asemenea, că organigrama instituţiei nu respectă toate prevederile legale şi că îngreunează şi încarcă numărul de posturi din regia autonomă de stat.

Spaţiul aerian al României este tranzitat zilnic de 2.500 – 3.000 de aeronave, arată digi. Pe durata grevei, va fi asigurat tranzitul va fi asigurat doar pentru o treime dintre aceste zboruri, ca şi pentru aeronavele poliţiei, SMURD sau alte urgenţe.

"Este prima grevă din istoria controlorilor din România. Nu o facem din motive de bani, măriri de salarii sau alte drepturi, ci pentru că tovarăşul general îndreaptă ROMATSA spre colaps", au declarat iniţiatorii grevei, citaţi de ziare.com.

Romatsa este condusă din ianuarie 2014 de Generalul Ion-Aurel Stanciu, fost şef al Statului Major al Forţelor Aeriene. Acesta i-a luat locul lui Aleodor Frâncu, demisionat de la şefia insituţiei după ce premierul Victor Ponta a reclamat "deficienţe inacceptabile" în gestionarea accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne