O româncă bate la porţile Parlamentului Italian

. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
09.01.2013

Partidul Democrat din Italia a publicat listele definitive cu candidaţii pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârşitul lunii februarie, iar printre nominalizaţi se află şi Nona Evghenie, o româncă ce a obţinut un loc pe listele din regiunea Veneto.

Conform Gazetei româneşti, Nona Evghenie are 34 de ani, este căsătorită şi are un copil. Are dublă cetăţenie, română şi italiană, ceea ce îi permite să candideze pentru ocuparea unui post în Parlamentul italian. A urcat sistematic toate treptele afirmării în politică. A început activitatea în cadrul asociaţiei “Columna” din Padova. Apoi în 2009, a reuşit să cucerească un loc în administraţia locală din Padova, cu 330 de voturi. În septembrie 2010 a devenit preşedinte al comisiei economice din cadrul consiliului comunal din Padova. Alegerea să nu a fost una întâmplătoare, având în vedere că românca are o diplomă universitară în economie internaţională şi a lucrat mai mulţi ani la Banca Populară Italiană.

Nona a avut o activitate politică foarte bogată, mai ales în ultimii ani, apărând de nenumărate ori interesele comunităţilor de străini din Italia, iar prin activitatea ei a atras comentariile adversarilor politici în special a celor din Lega Nord. De notorietate au fost episoadele în care a intrat în conflict cu senatorul de la Lega Nord, Massimo Bitonci, pe tema neconstituţionalităţii legii care interzicea căsătoriile mixte dacă unul dintre soţi nu are permis de şedere în Italia.

Partidul Democrat va avea mai mulţi imigranţi pe listele de candidaţi la alegerile generale de la sfârşitul lunii februarie. Ultimul cuvânt l-a avut secretarul naţional Pier Luigi Bersani, căruia i s-au pus pe masă mai multe nume, din partea diverselor curente şi grupări din PD. Selecţia s-a făcut nu într-o confruntare publică, de tip “alegeri primare”, ci au câştigat candidaţii care au avut cel mai puternic lobby.

Pe lista din care Bersani trebuia să aleagă candidaţii străini s-au aflat Khalid Chaouki, de origine marocană, responsabilul organizaţiei “Nuovi Italiani” din PD, Cécile Kashetu Kiange, originară din Congo, consilier provincial PD la Modena, Ismail “Issi” Ademi, sprijinit de mai multe asociaţii albaneze, şi două românce, Alina Harja, asistenta deputatului PD Guido Melis şi Nona Evghenie, consiler comunal PD la Padova. Dintre românce, doar Evghenie a întrunit numărul necesar de voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor