Constantin Urdaş, antrenorul român cu cele mai mari performanţe la haltere femei

. (photos.com)
Epoch Times România
25.04.2014

A fost un mare campion, iar acum descoperă campioni. Antrenorul secund al lotului naţional de haltere al României, dar şi antrenorul secţiei de haltere a Clubului Sportiv Botoşani, Constantin Urdaş, a realizat, în ultimul an, performanţe greu de egalat.

CS Botoşani a devenit cea mai bună echipă feminină de haltere, iar grupa de fete pe care o antrenează la naţională a reuşit să câştige numeroase medalii la recenta ediţie a Campionatelor Europene desfăşurate în Israel.

Sub îndrumarea lui Urdaş, sportiva Loredana Toma (CS Botoşani) a cucerit trei medalii de argint în limitele categoriei 58 kg, în timp ce Bianca Mădălina Molie (CS Botoşani) a obţinut medalia de argint la stilul smuls în limitele categoriei 69 kg. De asemenea, Andreea Aanei (fostă componentă a echipei CS Botoşani, actualmente la Olimpia Bucureşti) a cucerit trei medalii de bronz, la categoria 75 kg.

Performanţele lui Urdaş sunt fără echivoc. Opt din primele zece halterofile ale României, în clasamentul realizat de Federaţia Română de Haltere, au fost sau sunt antrenate de antrenorul botoşănean. Este vorba de Loredana Toma (care s-a clasat pe primul loc), Bianca Molie (locul trei), Andreea Aanei (locul patru), Loredana Heghiş (locul cinci), Sorina Hulpan (locul şase), Viorica Grigoraş, Georgiana Dudoglu şi Cristina Munteanu (toate pe locul 10). În acelaşi timp, la băieţi, patru din primii 11 sportivi sunt pregătiţi de acelaşi antrenor (Doru Stoian, Florin Bejenariu, Andrei Roman şi Bogdan Dumitraş).

De asemenea, în clasamentul cluburilor pe medalii la concursurile internaţionale, CS Botoşani a devansat grupări precum CS Dinamo Bucureşti, CS Olimpia Bucureşti sau CS Rapid Bucureşti.

''Cred că acum CS Botoşani este extrem de important la nivel naţional, pentru ca sportivii de cel mai înalt nivel sunt din Botoşani. Mă refer la fete, dar avem şi un băiat care vine foarte tare din urmă. El a fost şi campion european de cadeţi. Mă refer la Florin Bejenariu, care nu are decât 20 de ani şi s-a remarcat la primul său concurs la seniori (Europenele din Israel — n.r.), unde a venit pe locul patru. Eu spun că va face performanţă şi la Jocurile Olimpice'', a afirmat Urdaş.

Constantin Urdaş, fost component echipei CS Olimpia Bucureşti, a fost campion european de haltere în 1988 şi vicecampion mondial în 1987, dar şi multiplu campion naţional şi balcanic. În 1990 a plecat în Franţa, unde a activat doi ani ca sportiv, iar apoi s-a apucat de antrenorat. În 1992, a preluat, pentru un an, conducerea tehnică a lotului de halterofili din Insulele Mauritius, după care a revenit în Franţa.

În 2004 s-a întors în România, iar din 2007, cu sprijinul preşedintelui Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, care îi este şi prieten, a înfiinţat secţia de haltere a CS Botoşani, unde a început marea performanţă. Alege copii în special din mediul rural şi munceşte cu ei zi de zi.

''Pentru a face marea performanţă, la nivel internaţional, contează foarte mult selecţia şi sportivul. Contează capacitatea lui de a înţelege şi executa mişcarea'', explică antrenorul de haltere.

Antrenorul în vârstă de 50 de ani a adunat, până acum, cu sportivii săi, sute de medalii naţionale şi internaţionale. El are marele merit de a fi descoperit campioni cu performanţe notabile la toate categoriile de vârstă.

''Secţia de haltere este cea mai valoroasă secţie a clubului, iar antrenorul este cel mai bun din ţară. Am avut şi o resursă umană foarte bună, copii foarte talentaţi, dar şi sprijinul Federaţiei Române de Haltere. Clubul în sine nu ar fi putut susţine la nivelul care care a fost făcută această secţie'', a afirmat directorul CS Botoşani, Mia Roată.

Obiectivul lui Constantin Urdaş pe termen mediu este câştigarea unor medalii la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice care vor avea loc la Rio, în Brazilia, în 2016.

Conducerea CS Botoşani are în vedere implementarea unui proiect prin care la Botoşani să fie înfiinţat un Centru Naţional Sportiv, care să pregătească sportivii în domeniul halterelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor