Consiliul Concurenţei extinde investigaţiile la şase companii din domeniul masei lemnoase, printre care Holzindustrie Schweighofer

Consiliul Concurenţei suspectează posibile înţelegeri din domeniul prelucrării masei lemnoase în vederea împărţirii pieţei şi surselor de aprovizionare.
Bogdan Chiriţoiu
Bogdan Chiriţoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul Concurenţei a extins investigaţia declanşată pe piaţa masei lemnoase din România şi a efectuat noi inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele a şase companii din domeniu, respectiv Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger România SRL, Kronospan Sebeş SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL, relatează hotnews.

"Au apărut noi indicii privind posibile înţelegeri între companii din domeniu pentru împărţirea pieţei, surselor de aprovizionare şi fixarea preţurilor în cadrul licitaţiilor organizate de către Romsilva. Aceste noi indicii ne-au determinat să extindem investigaţia la nivel naţional", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Amintim că la începutul acestei luni, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile înţelegeri din domeniul prelucrării masei lemnoase în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara.

Autoritatea de Concurenţă mai desfăşoară şi o anchetă sectorială pe piaţa lemnului, în cadrul căreia sunt analizate structurile şi mecanismele de funcţionare.

Mai amintim că Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică adoptat în noiembrie 2015 a fost în centrul a numeroase controverse. În urmă cu doar câteva zile, circa 2000 de lucrători din domeniul forestier au protestat la Guvern, cerând modificarea de urgenţă a HG 924/2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, acuzând că două articole din acest regulament duc la aservirea pădurilor statului grupurilor de interese, fiind, aşadar, un atentat la siguranţa naţională. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici