Congresele Partidului Comunist Chinez, întâmpinate de fenomene meteo bizare la Beijing [video]

Sudul pieţei Tiananmen, 21 mai 2020 orele amiezii. Chinezi fac poze în timpul unor fenomene meteo extrem de severe care au avut loc în capitala Chinei în timpul ceremoniilor de deschidere a congreselor Partidului
Sudul pieţei Tiananmen, 21 mai 2020 orele amiezii. Chinezi fac poze în timpul unor fenomene meteo extrem de severe care au avut loc în capitala Chinei în timpul ceremoniilor de deschidere a congreselor Partidului (GREG BAKER/AFP via Getty Images)

Congresul Naţional al Poporului - una dintre adunările anuale prin care Partidul Comunist Chinez menţine aparenţa unui partid politic - a fost însoţit de fenomene meteo extrem de severe.

"Tunete în continuu. Vântul incredibil de puternic. Cerul extrem de întunecat ... Nu am văzut aşa ceva niciodată în viaţa mea", mărturiseşte Chen Bingzhong, în vârstă de 87 de ani, fost director al unui centru de educaţie pentru sănătate din China. Chen s-a născut şi a crescut la Beijing şi a trăit în capitala chineză cea mai mare parte a vieţii sale.

"Este înfricoşător şi oribil… Este ca o avertizare a Cerului", a spus Chen pentru Epoch Times în limba chineză.

Aproximativ 3.000 de delegaţi comunişti din toată China se află în Beijing la sesiunea anuală a presupusului parlament comunist - Congresul Naţional al Poporului (CNP) - şi a organismului său consultativ - Conferinţa consultativă politică a Chinei (CPPCC) - pentru a adopta politici.

Cele două congrese au fost amânate cu peste două luni din cauza pandemiei virusului Wuhan. Şedinţa se desfăşoară de obicei timp de 12 zile, dar anul acesta va fi scurtată şi se va încheia pe 28 mai.

Joi a avut loc sesiunea de deschidere a CPPCC, iar vineri sesiunea de deschidere a CNP.

Joi, în jurul după-amiezii, atunci când a început întâlnirea CPPCC la ora 15:00, zona urbană a Beijingului a fost înconjurată de întuneric, fenomenul fiind cu atât mai înfricoşător cu cât lămpile stradale nu erau încă programate să se aprindă, dar cerul s-a întunecat brusc.

La ora 3:30 p.m. au apărut fulgere şi tunete, urmate de ploi abundente. Furtuna severă a durat până după ora 16:00, după care a revenit lumina zilei.

În suburbiile Beijingului cerul a fost mai puţin întunecat, dar au fost totuşi ploi abundente, precum şi grindină.

Inundaţii în Guangzhou

Vineri, în momentul în care avea loc ceremonialul de deschidere a CNP la Beijing, oraşul Guangzhou din sudul Chinei a suferit inundaţii.

Ploaia a început în zonă joi târziu, iar până vineri dimineaţă, ploaia inundase tunelurile de metrou ale liniei 13, determinând compania de metrou a oraşului Guangzhou să anunţe suspendarea serviciului liniei.

Cartierele Huangpu şi Zengcheng din Guangzhou au anunţat vineri închiderea tuturor grădiniţelor, şcolilor primare, şcolilor medii şi liceelor.

În videoclipurile pe care localnicii le-au distribuit pe platformele de socializare, se putea observa că apa ajunsese aproape de acoperişul autovehiculelor.

Inundaţiile din cartierul Huangpu au fost severe. Apa de ploaie a inundat casele oamenilor de la primele etaje, precum şi maşinile parcate pe străzi.

Grindină în Shandong şi Chongqing

Grindină a fost semnalată cu câteva zile înainte de deschiderea congreselor Partidului în Shandong, o provincie estică a Chinei, pe 17 mai, şi în oraşul Chongqing din vestul Chinei, pe 18 mai.

La sfârşitul zilei de 17 mai, oraşele Yantai, Qingdao, Weifang şi Weihai din provincia Shandong au raportat grindină. Grindina a distrus terenurile fermierilor, înregistrându-se bucăţi de gheaţă de mărimea oului de găină.

O zi mai târziu, în după-amiaza zilei de 18 mai, cartierul Wulong din oraşul Chongqing a fost şi el lovit de grindină.