Confruntată cu o penurie de lucrători calificaţi, Germania priveşte spre sud

(photos.com)

Asociaţia Inginerilor din Germania (VDI) este disperată, în contextul în care ţara are nevoie urgentă de 70.000 de ingineri, relatează New York Times.

Pentru a-i găsi, membrii asociaţiei - companii mari şi mici din Germania - scotocesc universităţile şi şcolile în căutarea absolvenţilor de inginerie mecanică, electronică sau specializaţi în construcţia de maşini pentru a susţine cea mai mare şi cea mai de succes economie axată pe export din Europa.

Potrivit asociaţiei, în prezent este nevoie de 114 zile pentru a putea ocupa un post de inginer. O parte dintre acest ajutor este uşor de găsit, ca urmare a crizei economice din Spania, Portugalia şi Grecia, unde şomajul în rândul tinerilor a crescut la o medie de 50%.

Prin urmare, mii de tineri absolvenţi cu studii superioare din aceste ţări migrează în Germania, ajutând la compensarea deficitului de ingineri şi de alţi profesionişti din această ţară.

'Se estimează că aproximativ 50.000 de spanioli au ajuns în Germania în ultimii doi ani', a declarat Angel de Goya Castroverde, şeful departamentului pentru muncă şi afaceri sociale al Ambasadei Spaniei la Berlin.

Avantajele pentru economia germană sunt imense, potrivit New York Times. În afară de industrie, lipsa de personal se resimte, de asemenea, acut în spitale şi căminele pentru persoanele vârstnice, în sectoarele serviciilor şi comerţului cu amănuntul. Toate aceste sectoare angajează în prezent tineri spanioli şi alţi europeni din sudul Europei.

De cealaltă parte, noii imigranţi, dornici să găsească de lucru, se integrează rapid. Aceştia fie au învăţat germana acasă fie urmează cursuri intensive de limbă în Germania.

'Nu vă puteţi imagina cât de mult a crescut în ultimii doi ani numărul de tineri spanioli care doresc să înveţe limba germană', a declarat Manfred Ewel, director adjunct şi profesor de limba germană la Institutul Goethe din Madrid. Anul trecut, peste 10.000 de studenţi au fost înscrişi de institut la Madrid şi Barcelona, o creştere de 60% faţă de 2010.

Deşi această migraţie aduce un avantaj enorm pentru economia germană, există totuşi şi un dezavantaj, subliniază publicaţia americană, în condiţiile în care unii analişti se tem că acest exod de creiere din sectorul ingineriei, medical şi IT va afecta Spania odată ce economia îşi revine. Pe de altă parte, alţi analişti sunt de părere că Spania va avea de câştigat de pe urma celor care se întorc după câţiva ani, deoarece aceştia vor aduce cu ei experienţa acumulată.

Cu toate acestea, analiştii din Germania avertizează că guvernul cancelarului Angela Merkel nu a elaborat încă o strategie pe termen lung pentru a face faţă lipsei forţei de muncă. Având în vedere tendinţele demografice catastrofale din Germania, afluxul de sud-europeni nu va fi suficient pentru a rezolva problema.

Potrivit Institutului pentru Cercetări Economice din Köln, există deja un deficit de 210.000 absolvenţi MINT (acronimul german pentru matematicieni, ingineri, oameni de ştiinţă şi specialişti IT).

De asemenea, Biroul Federal de Statistică a estimat că populaţia aptă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 65 de ani, în prezent în număr de aproximativ 50 de milioane, va scădea la 33 milioane până în 2060, dacă nu va exista suficientă imigraţie. Din această perspectivă, afluxul de sud-europeni nu este decât o picătură în ocean.

Pe de altă parte, Germania a avut ocazia de a aborda lipsa forţei de muncă şi criza demografică. Pe parcursul anilor '90, atunci când milioane de ruşi şi etnici germani din Rusia s-au mutat în Germania, guvernul a refuzat să recunoască diplomele ruseşti, pierzând astfel talente şi posibilitatea de a forma zeci de mii de oameni de ştiinţă, ingineri şi programatori.

Mai mult, guvernele germane succesive nu au reuşit să ofere celor 3 milioane de locuitori de origine turcă educaţia necesară pentru a se folosi de talentele lor.

În prezent, Germania nu poate asuma că un aflux de mii de tineri sud-europeni va rezolva problema. 'Germania are nevoie de mai mulţi imigranţi calificaţi nu doar din Europa de Sud, ci şi din ţări care nu fac parte din UE', a declarat Jörg Dräger, preşedintele Fundaţiei Bertelsmann, care a publicat un nou raport cu privire la penuria de forţă de muncă din Germania. 'Este nevoie de o strategie de integrare pe termen lung', a adăugat Dräger.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe