Conflict diplomatic între Brazilia şi Nicaragua: Ambasadorul nicaraguan expulzat ca răspuns la gestul similar al lui Ortega

Preşedintele Brazilie, Luiz Inacio Lula da Silva (Evaristo Sa/AFP via Getty Images *)
Redacţia
09.08.2024

Guvernul Braziliei l-a expulzat joi pe ambasadorul nicaraguan, ca ripostă faţă de o măsură similară luată de preşedintele Daniel Ortega din Nicaragua, relatează AP News.

Ministerul de Externe al Braziliei a declarat că a decis expulzarea ambasadoarei din Nicaragua, Fulvia Patricia Castro Matu, în "aplicarea principiului reciprocităţii faţă de măsura adoptată de guvernul nicaraguan cu privire la ambasadorul brazilian la Managua".

Declaraţia ministerului a precizat că ambasadorul Braziliei, Breno da Costa, a părăsit deja ţara.

Guvernul din Nicaragua a declarat că atât ambasadorul nicaraguan, cât şi cel brazilian şi-au părăsit posturile, dar nu a menţionat că au fost daţi afară sau să dea detalii privind motivele acestor mişcări.

O ruptură între Ortega şi omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, doi foşti aliaţi, s-a accentuat în ultimul an.

Două surse diplomatice din Brazilia au declarat că guvernul din Nicaragua a protestat în urmă cu două săptămâni faţă de absenţa lui da Costa de la sărbătorirea celei de-a 45-a aniversări a revoluţiei sandiniste din Nicaragua, deschizând astfel calea expulzării sale.

Ortega, pe care criticii îl consideră un lider autoritar, a fost un luptător de gherilă în cadrul acestei mişcări.

Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu au fost autorizate să vorbească public despre acest subiect, au adăugat că ambasadorul brazilian a urmat ordinele Ministerului de Externe.

Ministerul de Externe nu a confirmat anterior informaţiile din presa locală privind expulzarea ambasadorului brazilian.

Lula, care a sprijinit anterior preşedinţia lui Ortega, s-a îndepărtat de Ortega după ce liderul nicaraguan a ignorat o solicitare a Papei Francisc de a opri represiunea împotriva clericilor catolici din ţara din America Centrală.

În aprilie, Amnesty International a declarat că guvernul lui Ortega a arestat în mod arbitrar cel puţin 119 persoane, inclusiv pe episcopul romano-catolic Rolando Alvarez, pentru presupusă conspiraţie şi diseminare de informaţii false.

Brazilia a îngheţat relaţiile cu ţara din America Centrală. Aceasta înseamnă că nu există vizite sau întâlniri între liderii şi diplomaţii celor două ţări.

Leticia Bessa, asistent administrativ la ambasada Nicaraguei din capitala Braziliei, a declarat că Matu a părăsit ţara înainte ca Ministerul de Externe al Braziliei să îşi definitiveze decizia.

Ulterior, Ministerul de Externe al Braziliei a adăugat că se aşteaptă ca da Costa să părăsească Nicaragua la sfârşitul zilei. De asemenea, acesta a precizat că plecarea ambasadorului său nu reprezintă o rupere totală a relaţiilor diplomatice cu Managua.

Vicepreşedinta nicaraguană Rosario Murillo, soţia preşedintelui Daniel Ortega şi purtătoare de cuvânt a guvernului, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la disputa diplomatică.

În timpul unei conferinţe de presă cu agenţiile internaţionale de presă, care a avut loc la Brazilia la 22 iulie, Lula a declarat reporterilor că Ortega nu răspunde la apelurile sale telefonice.

Benjamin Gedan, director al programului pentru America Latină al Wilson Center, a declarat că incidentul îl face pe Ortega şi mai mult un "paria cu puţini prieteni în regiune".

"Lula este un simbol al stângii, dar nu susţine orbeşte toţi tovarăşii de drum. În urmă cu doi ani, după ultima realegere fictivă a lui Ortega, practic niciun lider din regiune nu s-a prezentat la Managua pentru inaugurarea sa. Prăbuşirea democraţiei în Nicaragua şi Venezuela a oferit stângii latino-americane ocazia de a acorda prioritate democraţiei în faţa ideologiei", a spus Gedan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor