Condiţii mai stricte pentru BAC-ul 2013

(photos.com)
Ana Chitoroagă
24.07.2012

Începând cu anul 2013, condiţiile de susţinere a examenelor de BAC vor fi mai stricte. Şi anume la intrarea în săli vor fi instalate scanere electrice şi aparate de bruiaj al semnalului telefonic, a declarat ministrul educaţiei în cadrul unei conferinţe de presă despre sesiunea de BAC 2012.

Potrivit Publika.TV, peste trei mii de elevi care au picat Bacalaureatul în acest an vor susţine încă o dată examenele la sesiunea de bază din 2013. Dintre ei, 133 au fost prinşi cu telefoane mobile sau alte surse de copiat şi nu au fost admişi la sesiunea suplimentară.

În contextual celor expuse, ministrul Educaţiei, Mihail Şlehtiţchi, a explicat: "Metodologia existentă a confirmat faptul că în sistemul educaţional al Republicii Moldova există grave probleme de moralitate profesională şi realizare calitativă a curriculumului şcolar".

Totodată, reprezentanţii Agenţiei de Evaluare şi Examinare susţin că au existat mai multe încercări de mituire a membrilor instituţiei, relatează sursa citată.

Astfel, potrivit şefului agenţiei de Evaluare şi Examinare, Adrian Ghicov, a fost exercitată presiune fără precedent, atât din partea părinţilor, cât şi din partea candidaţilor, precizând ”Eu şi colegii mei am fost rugaţi să oferim ore particulare în temeiul subiectelor de la examene. Membrii grupului de lucru au fost rugaţi, chiar curtaţi să ofere cel puţin dimensiuni de conţinut din testul de examene".

Precizăm că în 2013 va fi micşorat numărul centrelor de bacalaureat, vor fi instalate scanere electrice şi aparate de bruiaj al semnalului telefonic. Totodată, ar putea fi introdusă proba orală, iar profesorul care a predat materia va decide nota finală. În acest an, doar 88 la sută dintre elevi au susţinut Bacalaureatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor