Condamnările a doi generali croaţi au fost revocate
Organizaţia Naţiunilor Unite a revocat condamnările a doi foşti generali croaţi, care au fost condamnaţi pentru comiterea de crime de război, inclusiv purificare etnică, la sfârşitul războaielor balcanice din anii 1990. Verdictul a declanşat mulţumire în Croaţia şi furie în Serbia.
În 2011, foştii generali Ante Gotovina şi Mladen Markac au fost condamnaţi la 24, respectiv 18 ani de închisoare. Ei au fost condamnaţi pentru săvârşirea de crime, jafuri şi persecuţie în anul 1995.
Dar într-o hotărâre surpriză de vineri, un tribunal din Haga a constatat că instanţa care i-a condamnat pe cei doi "a apreciat în mod greşit că atacurile de artilerie" ordonate de generali erau ilegale, potrivit unei declaraţii.
"De asemenea, majoritatea [instanţei] a decis că tribunalul a săvârşit o eroare de judecată în găsirea existenţei unei întreprinderi criminale comune, al cărei scop era eliminarea permanentă şi forţată a civililor sârbi" din Republica Sârbă Krajina, care a fost înfiinţată după căderea Iugoslaviei, la începutul anilor 1990 şi integrată în Croaţia în 1998.
Un judecător italian, care a fost uul din membrii consiliului nu a fost de acord să îi achite pe cei doi generali. Judecătorul Curţii de Apel de la Haga, Fausto Pocar, a declarat pentru mass media din Serbia că "au fost enunţate doar câteva paragrafe, fără o analiză atentă a documentelor şi o explicaţie adecvată."
O serie de alte acuzaţii împotriva lor, care sunt consideraţi criminali de război în Serbia şi eroi în Croaţia, au fost înlăturate, iar ei au fost eliberaţi de instanţa de judecată. Mulţi croaţi cred că generalii au purtat război împotriva forţelor sârbe din auto-apărare.
Cei doi generali au fost acuzaţi şi de expulzarea a sute de mii de cetăţeni sârbi din Croaţia.
Preşedintele croat Ivo Josipovic a salutat decizia de la Haga, deoarece "a confirmat ceea ce noi toţi din Croaţia am considerat în legătură cu generalii Gotovina şi Markac, şi anume că sunt nevinovaţi", potrivit unei declaraţii.
"Croaţia nu a comis purificare etnică, iar lupta apărătorilor noştri pentru libertate a fost corectă şi onorabilă", se arată în declaraţie.