Comună intrată în Cartea Recordurilor va furniza căldură locuinţelor şi instituţiilor publice folosind energia geotermală

Administraţia locală din comuna Pericei, judeţul Sălaj, plănuieşte să furnizeze căldură pentru instituţii publice şi locuinţe private prin transformarea energiei geotermale în energie termică. Proiectul european, în valoare de aproximativ patru milioane de euro, este în curs de implementare.
Valoarea totală a proiectului este de 18,8 milioane de lei.
Primarul comunei, Boncidai Csaba, a declarat, pentru Agerpres, că proiectul ar trebui să fie finalizat până în luna decembrie a anului 2024.
“Am organizat deja licitaţia şi avem stabilită firma care va executa lucrările. Am făcut predarea de amplasament şi proiectul ar trebui finalizat până în decembrie, anul viitor. Vom avea două puţuri forate, o clădire unde vor fi amplasate pompele de căldură şi un sistem de transport al energiei termice de circa un kilometru lungime. La acest sistem vor fi racordate instituţii publice precum un dispensar, o şcoală, o grădiniţă, biserica şi mai multe locuinţe private. Cea mai eficientă utilizare a agentului termic astfel obţinut este prin încălzirea în pardoseală”, a precizat el.
Conform sursei citate, proiectul este finanţat din Fondul European REACT-EU, apel de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie electrică şi/ sau termică din biomasă/ biogaz şi energie geotermală.
“Cantitatea de energie pe care o vom obţine depinde de temperatura apei din subteran şi de debitul acesteia. Avem nişte studii şi nişte estimări, dar concret vom şti abia după realizarea forajelor. Proiectul are şi un caracter de pionierat, dar şi de exemplu de bune practici, pe care vom putea mai apoi să le împărtăşim şi altora”, a mai afirmat edilul.
Totodată, a continuat primarul, un alt proiect, pentru producerea de energie din biomasă, obţinută în principal din întreţinerea spaţiilor verzi, a fost depus deja de Primăria Pericei pentru obţinerea de finanţare europeană, la ADR Nord Vest.
În 2007, comuna Pericei, din care provine fostul premier Dacian Cioloş, a intrat în Cartea Recordurilor după ce, cu ocazia primei ediţii a Festivalului Cepei, localnicii au împletit o cunună din 450.000 de cepe, lungă de 4.518 metri şi care a cântărit cinci tone.
Cununa celor din Pericei a depăşit fostul record deţinut până la acea vreme de o comună din Polonia. Mai exact, cununa de la Pericei a fost cu 124 de metri mai lungă decât cea din Polonia şi cu 134 mai lungă decât cea a localităţii clujene Turda.