Compensaţii pentru disponibilizaţii de la Poşta Română

Guvernul a dispus alocarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a fondurilor destinate plăţii în acest an a venitului compensatoriu pentru persoanele disponibilizate de la Poşta Română, companiile de termoficare şi energie.
Poşta Română, sigla (Epoch Times România)
Epoch Times România
22.08.2013

Guvernul a dispus miercuri, alocarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a fondurilor destinate plăţii în acest an a venitului compensatoriu pentru persoanele disponibilizate de la Poşta Română, companiile de termoficare şi energie.

Poşta Română, compania Electrocentrale Grup şi societăţile de producere a agentului termic din Brăila, Oneşti, Suceava şi Bacău vor putea începe procedura de disponibilizare de angajaţi, după ce Guvernul a avizat, miercuri, alocarea fondurilor pentru achitarea venitului de completare.

Executivul va acorda 7,4 milioane de lei pentru programul de disponibilizări de la Poşta Română, în condiţiile în care din luna septembrie, 3.650 de angajaţi, din cei peste 32 de mii, vor fi concediaţi.

La CET Brăila au fost alocaţi 814 mii de lei, iar la Termon Oneşti 216 mii. Pentru Electrocentrale Grup au fost aprobate 225 de mii de lei, iar la CET Bacău au fost alocate 264 de mii de lei.

Măsura vine în condiţiile în care Guvernul vrea să limiteze plăţile compensatorii în companiile care disponibilizează sub o mie de oameni. Aproape 10.000 de angajaţi de la stat îşi vor pierde locurile de muncă în următorii cinci ani.

Cifrele de disponibilizare aprobate anterior la nivelul societăţilor prevăd că Poşta Română va disponibiliza 3.650 de angajaţi începând cu luna septembrie - din totalul de 32.887 salariaţi -, CET Brăila 140 de angajaţi, Termon Oneşti 37 de angajaţi, Termica Suceava 295 angajaţi, CET Bacău 104 angajaţi.

Reducerea numărului de angajaţi va restabili echilibrul între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii Poştei pe piaţa de profil, liberalizată începând cu 1 ianuarie 2013.

Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%. Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 5.600 de oficii poştale. În 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, pierderile totalizînd 52,06 milioane lei. Bugetul Poştei Române pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei şi profit zero. Compania a înregistrat în ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.

Este surprinzător sau nu, chiar dacă numărul total al posturilor disponibilizate este de 3.650 de angajaţi, pentru că sunt îngrijoraţi în privinţa slujbelor, s-au înscris pe listele de disponibilizări 5.000 de persoane !". Logica este următoara: cei care au soliticat să fie disponibilizaţi consideră că mai bine să primească o sumă de bani acum decât să fie daţi afară mai târziu fără niciun ban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor