Companie mass media norvegiană încetează transmiterea postului chinez CGTN

Un proprietar de pamant este executat de un soldat comunist in Fukang, China.
Un proprietar de pamant este executat de un soldat comunist in Fukang, China. (Library of Congress)

Compania norvegiană Telia a încetat să mai transmită emisiunile canalului China Global Television Network (CGTN), după ce a primit o plângere de la victime care au acuzat postul de transmisia de confesiuni obţinute sub tortură şi rele tratamente în China, potrivit lui Peter Dahlin, directorul grupului pentru drepturile omului Safeguard Defenders.

Grupul a cerut furnizorilor globali de televiziune, inclusiv Eutelsat, să înceteze difuzarea emisiunilor CGTN, sprijinind, astfel, încălcările grave ale drepturilor omului comise de Partidul Comunist Chinez.

Citiți și Twitter şi Facebook permit Chinei o campanie masivă de ştiri false referitoare la genocidul din Xinjiang

Mărturisirile forţate transmise la televiziune sunt un instrument pe care Partidul Comunist l-a aplicat grupurilor vizate, inclusiv avocaţi pentru drepturile omului, activişti, disidenţi, credincioşi şi minorităţi etnice.

CGTN, cunoscută anterior ca CCTV Internaţional - până în 2016 - este divizia internaţională a radiodifuzorului de stat China Central Television (CCTV) şi se află sub controlul Departamentului de Publicitate al Partidului - care funcţionează ca un minister al propagandei.

Citiți și Canal mass media australian suspendă canalul chinez CGTN pentru plângeri legate de drepturile omului

Conform site-ului său oficial, canalul are trei centre de producţie şi este disponibil în peste 160 de ţări şi regiuni.

Un articol din septembrie 2019 al revistei The Diplomat a raportat că CGTN „încalcă în mod consecvent şi flagrant standardele jurnalistice şi încurajează sau justifică ura şi violenţa împotriva persoanelor nevinovate”.

Citiți și China interzice brusc BBC World News, după ce Marea Britanie a retras licenţa CGTN

Chiar şi fostul angajat al CGTN Nick Pollard, director TV britanic, s-a pronunţat împotriva angajatorului său. Pollard şi-a dat demisia din funcţia de consultant şi consilier al CGTN pe 18 septembrie 2019, invocând nerespectarea, de către CGTN, a regulilor autorităţii de reglementare din Marea Britanie - Oficiul pentru Comunicaţii, cunoscut sub numele de Ofcom - cu privire la imparţialitatea ştirilor care tratau protestele generate de proiectul de lege anti-extrădare din Hong Kong.

În 2020, Departamentul de Stat al Statelor Unite a desemnat CGTN şi compania mamă CCTV drept misiuni străine în temeiul Legii privind înregistrarea agenţilor străini (FARA).

În aprilie 2020, ONG Reporters Without Borders (Reporteri Fără Frontiere) a criticat CGTN pentru implicarea în dezinformare cu privire la COVID-19.

La 4 februarie 2021, Ofcom a revocat licenţa de difuzare a Star China Media (deţinătorul licenţei de difuzare în Marea Britanie a CGTN), constatând că nu avea control editorial asupra canalului pe care îl difuza. Autoritatea de reglementare a respins, de asemenea, o cerere de transferare a licenţei de difuzare către China Global Television Network Corporation (CGTNC), pe motiv că CGTNC este „supervizată de un organism controlat, în cele din urmă, de Partidul Comunist Chinez”.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Legislaţia britanică interzice deţinătorilor de licenţe să fie controlaţi de organizaţii politice.

Pe 7 aprilie, Safeguard Defenders a emis o scrisoare deschisă pentru a solicita Eutelsat să întrerupă difuzarea canalelor CCTV4 şi CGTN.

Scrisoarea a menţionat faptul că majoritatea victimelor mărturiilor forţate televizate sunt avocaţi pentru drepturi, membri ai ONG-urilor şi jurnalişti. De asemenea, a descris că la baza confesiunilor televizate transmise de organul de propagandă al Partidului este tortură, ameninţări şi rele tratamente.

Pentru a-i forţa pe deţinuţii să "recunoască" uneori fapte inventate, chiar şi membrii familiei lor, vârstnici sau tineri, sunt supuşi unor ameninţări sau bătăii.

Autorii scrisorii deschise au solicitat furnizorilor de televiziune să ajute la „reducerea acestor încălcări ale drepturilor omului prin interzicerea difuzării presei chineze”.

Citiți și "Mortul era viu" - chirurg chinez evocă istorii de groază din industria extragerii forţate de organe a Chinei [film documentar]

Scrisoarea a fost co-semnată de 13 victime care au suferit detenţie şi au fost forţaţi să "mărturisească" delicte în China comunistă pentru activităţile lor în domeniul drepturilor omului. Au fost incluşi avocaţii Bao Longjun, Jiang Tianyong, Wang Yu, Xie Yang; activiştii pentru drepturi Peter Dahlin, Peter Humphrey, Simon Cheng, Dong Guangping, Zhai Yanmin, Liu Sixin, Liu Xing, Li Gang; şi librarul Lam Wing-kee. Angela Gui a semnat şi în numele tatălui ei, Gui Minhai, cunoscut şi sub numele de Michael Gui, un editor şi scriitor de carte suedez de origine chineză.

Avocatul Bao Longjun a declarat pentru Epoch Times că în China, mărturisirile TV sunt forţate.

„Sunt forţaţi prin toate mijloacele să admită acuzaţiile care li se impun”, a spus Bao. „Toate acuzaţiile sunt false, dar regimul te obligă să le spui”.

Avocatul a susţinut că mărturisirile TV sunt distructive pentru sistemul juridic.

„Sunt complet contrare cerinţelor legii, într-adevăr o ironie a [Partidului] care susţine că 'guvernează ţara prin lege', a comentat Bao. „Destinată în special disidenţilor, activiştilor pro-democraţie şi avocaţilor pentru drepturile omului, practica este extrem de malefică pentru că eşti forţat să-ţi mărturiseşti vinovăţia închipuită, eşti forţat să devii obedient, pentru ca regimul comunist să te poată controla mai uşor”.

Citiți și Agenţiile franceze de informaţii au avertizat despre posibile "scurgeri catastrofale" la Institutul Wuhan

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură