Comisie de anchetă în plină campanie despre "Nordis". "Pregătiţi-vă pentru încă ceva. Aţi auzit de clanul Kilowatt?"
Prezidenţiabilul PNL Nicolae Ciucă a anunţat că vrea să înfiinţeze o comisie de anchetă în plină campanie electorală pe scandalul Nordis, vizată fiind fosta şefă a Comisiei Juridice Laura Vicol. În emisiunea "Studio politic", de la Digi24, demersul a fost criticat de reprezentantul PSD Daniel Zamfir, în timp ce cei din USR susţin că PNL-ul, şi implicit Ciucă, "nu şi-a făcut treaba la timp, de aceea în momentul acesta avem sute de oameni care sunt înşelaţi".
Redăm mai jos dezbaterea din platou pe acest subiect:
Jurnalistă: Haideţi să ne mai uităm la altă anchetă, pentru că scandalul Nordis ia amploare sau cel puţin asta şi-ar dori preşedintele PNL Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, care anunţă că vom avea o comisie de anchetă în Parlament pe acest subiect. "Avem toate documentele la nivelul comisiilor de specialitate din Parlament şi vom da drumul imediat ce avem totul închegat", a declarat Nicolae Ciucă într-un interviu pentru G4Media.
Compania imobiliară despre care vorbim este cea intrată în insolvenţă şi este acţionar acolo şi soţul Laurei Vicol, cea care, vă reamintesc, era preşedinta Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a făcut un pas în spate, iar acum comisia parlamentară va ancheta inclusiv ceea ce ţine de doamna Vicol, a spus Nicolae Ciucă. Comisie de anchetă în plină campanie electorală pe scandalul Nordis.
Daniel Zamfir (PSD): Acum nu mă surprinde pe mine, cel puţin, care sunt senator şi care am constatat că domnul Ciucă a venit la vreo şase şedinţe tot anul, deci nu ştie proceduri parlamentare. Acolo este o anchetă penală. Ştiţi foarte bine, că aţi fost şi reporter pe Parlament, că nu se poate crea o comisie parlamentară atâta timp cât există o anchetă penală. Se poate face orice doreşte domnul Ciucă.
Doamna Vicol, care era preşedinta Comisiei Juridice la momentul ăla, se poate demonstra că n-a avut niciun fel de implicare în a favoriza în vreun fel sau altul ceva. Sigur, acum soţul domniei sale e în această situaţie. Repet, ce legătură are influenţa parlamentarului cu această situaţie?
Ionuţ Stroe (PNL): Haideţi să lămurim lucrul acesta. Eu nu cred că ar trebui să incomodeze PSD-ul o asemenea comisie de anchetă care nu se substituie anchetei penale care-l investighează pe soţul doamnei Vicol şi afacerea care a prejudiciat foarte multe persoane, şi, atenţie, activitatea parlamentară a doamnei Vicol şi modul în care interesele familiei din care face parte doamna Vicol s-au intersectat cu ce s-a legiferat în Parlament...
Jurnalistă: V-aţi alătura acestui demers? Că nu ştiu, mă gândesc că va fi nevoie de un vot de o majoritate ca să se aprobe această comisie de anchetă.
Simona Spătaru: Este clar că absenţele domnului Ciucă din Parlamentul României au produs inclusiv această nelămurire pe care de-acum aflăm că o are despre cu ce s-a ocupat doamna Vicol în Parlament. Eu îi reamintesc domnului Ciucă că nu se putea ocupa doamna Vicol cu absolut nimic din care PNL să nu ştie, fiind majoritatea asigurată în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor cu fix acelaşi partid PNL, adică cu domnul Ciucă.
Aşa că domnul Ciucă, dacă vrea să afle retroactiv ceva şi să pună pe faţă sau să pună în atenţia românilor, ar fi trebuit să aibă decenţa să vină la serviciu, să-şi trimită parlamentarii din acea Comisie juridică la comisie tot timpul, să urmărească activitatea, să atragă atenţia când un pachet de lege sau un anume proiect de lege nu vine în atenţia întregii comisii sau este ascuns, sau este promovat cu rea credinţă, sau favorizează tot felul de grupuri de interese din jurul PSD-ului, acest Nordis.
Deci PNL-ul, dacă nu şi-a făcut treaba la timp, de aceea în momentul acesta avem sute de oameni care sunt înşelaţi. Pentru că Nicolae Ciucă nu şi-a făcut treaba de parlamentar în Parlamentul României.
Ionuţ Stroe: Doamna senator, susţineţi sau nu demersul? Nu evitaţi răspunsul, eu l-am ascultat foarte bine. Deci nu îl susţineţi.
Simona Spătaru: Doamna Dumitrescu, apelez din nou la experienţa dumneavoastră. E clar că anchetele parlamentare sunt unele care n-au produs ca efect nimic.
Jurnalistă: Dar poate asta ne face o surpriză plăcută. Poate contribuie cu ceva la anchetă. Ştiţi cum e? Un început pentru orice.
Simona Spătaru: Dacă se va dovedi că Nicolae Ciucă a ascuns aceste date... adică cu PNL-ul, nu doar PSD-ul, asta am vrut să spun. Şi niciodată nu l-am văzut pe domnul Ciucă vreodată interesat de activitatea comisiilor juridice de la Senat sau de la Cameră.
Ionuţ Stroe: Aţi avea ceva împotriva acestei comisii?
Simona Spătaru: Absolut nimic.
Cezar Gheorghe (susţinător al lui Mircea Geoană): Poziţia mea este una oarecum neutră în acest caz, pentru că nu sunt deputat, nu sunt senator. Mie mi se pare că ceea ce se întâmplă şi în acest caz, şi în multe alte cazuri nu dă decât nota de superficialitate a ceea ce se întâmplă în Parlamentul României. Lumea nu dă atenţie, trec cu toţii peste anumite legi, peste anumite decizii. Nu se uită nimeni şi, brusc, când e nevoie îşi aduc aminte de anumite lucruri.
Pregătiţi-vă pentru încă ceva. Aţi auzit de clanul Kilowatt? Vă spune ceva numele de Cezar Batog, Ştefăniţă Munteanu şi Roxana Ilie? Domnul Cezar Batog este la Transgaz, domnul Ştefăniţă Munteanu care este la Transelectrica, preşedintele directoratului, şi doamna Roxana Ilie este la ANR. Aveţi răbdare. O să iasă şi lucrurile astea.
Jurnalistă: Nu ştiu, aveţi probe dumneavoastră? Oamenii ăştia lucrează acolo, nu cred că ne-aţi dat o ştire până aici. Astea cred că sunt informaţii publice. Este o problemă cu mandatele lor?
Cezar Gheorghe: Încă o dată vă repet, oamenii aceştia trec absolut peste toate legile cum vor ei, da, fără să se uite şi apoi se întorc când explodează scandalul, vai, noi n-am ştiut nimic, noi n-am făcut nimic. Asta este starea de fapt.
Daniel Zamfir: Că vedem ca şi asta cu comisia care, evident, nu poate să substituie o anchetă a parchetului.
Jurnalistă: Dar poate face una în paralel. Fiecare cu obiectivul ei.
Daniel Zamfir: E adevărat. Am înţeles, numai că obiectivul major este frauda, dacă e fraudă, decide parchetul.
Jurnalistă: Ar fi bine şi să lămurim şi semnul ăsta de întrebare. S-a ţinut ceva la sertar? S-a făcut un amendament undeva?
Daniel Zamfir: Dacă doamna Vicol, că atunci în situaţia în care ar fi existat ceva să se ţină la sertar, ar putea fi la doamna Vicol. O comisie are trei membri în biroul comisiei. Secretarul, vicepreşedintele, care sunt de la PNL. Deci doamna Vicol nu putea de capul ei să ţină ceva la sertar. Dacă ar fi ţinut ceva la sertar, era cu ştiinţă PNL, asta ca să fie limpede. Ca atare, eu cred ca ancheta penală să-şi facă treaba.
Numai că, vă mai spun ceva dumneavoastră, asta este lansată aşa, o fumigenă, ca să acopere scandalul în care, într-adevăr, şi problema într-adevăr majoră pe care o are domnul Ciucă, care, la dumneavoastră în emisiune, la domnul Prelipceanu, a spus cu subiect şi predicat, în martie, că n-a existat o hotărâre de guvern cu RA-APPS.