Comisia Europeană şi BCE, duş rece pentru Ciolacu. Avertismente dure

Într-un moment în care politicienii români par concentraţi exclusiv pe alegeri, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au făcut publice două documente care, împreună, ar trebui să fie un „duş rece” pentru guvernul Ciolacu.
Marcel Ciolacu (Captură video)
Redacţia
24.06.2024

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE) au publicat ieri două analize referitoare la situaţia bugetară şi la politica fiscală. Concluziile sunt că deficitul a crescut din cauza exploziei cheltuielilor, iar politică fiscală se va schimba sub presiunea mai multor factori restrictivi. Guvernul României omite, însă, cu nonşalanţă tot ce ţine de disciplina bugetară, scrie Constantin Rudniţchi într-un articol publicat pe RFI.

Raportul Comisiei Europene ne spune că deficitul bugetar va ajunge anul acesta la aproape 7% din PIB, mult peste 5%, nivelul la care a fost construit bugetul de stat şi pe care îl clamează de câte ori are ocazia premierul Ciolacu.

De asemenea, datoria publică va creşte la 51% din PIB faţă de 48,8%, cât era la sfârşitul anului trecut. Cifrele nu sunt noi şi nici spectaculoase. Nouă este doar abordarea legată de cauza creşterii deficitului bugetar. Adică, raportul Comisiei Europene arată că deficitul este cauzat de creşterea puternică a cheltuielilor bugetare. Se preconizează că, în continuare, cheltuielile cu salariile bugetare vor creşte reflectând măririle discreţionare de salarii din educaţie, sănătate şi apărare.

La fel, recalcularea pensiilor va avea costuri bugetare în anii 2024 şi 2025. Raportul Comisiei Europene este important pentru că arată un lucru semnificativ şi anume că depăşirea limitelor deficitului public se face din cauza creşterii necontrolate a cheltuielilor.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor