Comisia Europeană: România nu îndeplineşte niciunul dintre criteriile economice pentru adoptarea monedei euro

Monedă euro
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)

România nu îndeplineşte niciunul dintre criteriile economice necesare adoptării monedei euro, se arată în raportul de convergenţă pe anul 2020, publicat miercuri, de Comisia Europeană, relatează Agerpres.

Cele patru criterii sunt următoarele: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. În plus, se mai analizează şi compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare.

Raportul, care este întocmit o dată la doi ani independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs, face referire la cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi Suedia.

În plus, raportul Comisiei mai susţine că, deşi toate statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic şi financiar în UE, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi macroeconomice şi/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri şi de cadrul instituţional.

Care este pasul următor? Pe baza acestui raport, Comisia Europeană va înainta o propunere Consiliului ECOFIN, care va decide, pe baza consultării Parlamentului European şi a discuţiilor cu şefii de stat şi de guverne, dacă respectivul stat UE îndeplineşte condiţiile necesare şi dacă poate adopta moneda euro.

În ceea ce priveşte impactul pandemiei de coronavirus asupra rezultatelor raportului, acesta a fost limitat, pe motiv că majoritatea datelor utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei.