Comisia de cod electoral s-a reunit joi într-o nouă şedinţă

Epoch Times România
19.04.2012

Comisia de cod electoral s-a reunit joi într-o nouă şedinţă pentru a continua dezbaterile pe modificările legilor electorale.

În şedinţele anterioare, comisia a decis ca la viitoarele alegeri să se meargă pe sistemul de vot mixt - jumătate dintre colegii să fie prin vot uninominal şi cealaltă jumătate pe o listă de compensare, urmând ca Autoritatea Electorală Permanentă să vină cu propuneri în acest sens.

Preşedintele comisiei, democrat-liberalul Sulfina Barbu, a anunţat că decizia a fost luată prin consens, respectiv cu 13 voturi.

Ea a menţionat că au mai fost supuse aprobării, dar nu au primit vot favorabil, actualul sistem de alegere, un sistem uninominal majoritar pentru tot teritoriul ţării şi un alt sistem de liste.

Potrivit preşedintelui Comisiei de cod electoral, varianta convenită reprezintă "un prim pas spre vot uninominal majoritar" şi anume - pentru jumătate din colegii parlamentarii cu cel mai mare număr de voturi să-şi primească mandatul direct, pentru jumătate din mandate să fie o compensare pentru fiecare partid în funcţie de numărul de voturi pe care îl primeşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor