Călin Popescu-Tăriceanu: Proiectul privind despăgubirile este un abuz

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că proiectul privind despăgubirile reprezintă un abuz la adresa proprietarilor, arătând că actualul Executiv "pare să se ia la întrecere în materie de boacăne cu Guvernul Boc".
Călin Popescu-Tăriceanu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2012

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că proiectul privind despăgubirile reprezintă un abuz la adresa proprietarilor, arătând că actualul Executiv "pare să se ia la întrecere în materie de boacăne cu Guvernul Boc".

"Întregul plan mi se pare un atentat grav la principiul garantării proprietăţii private şi un abuz de neimaginat împotriva foştilor proprietari. Sunt fapte, idei şi iniţiative care îi descalifică pe autorii lor nu doar în ceea ce priveşte pretenţiile lor de lideri ai "dreptei" - să nu uităm, prim-ministrului îi place uneori să spună că este "liberal" - dar şi ca oameni politici care acţionează într-un mediu democratic. De fapt, văzând modul în care este tratată proprietatea privată de reprezentanţi ai actualului Guvern îmi este foarte greu să mă gândesc că ei pot fi caracterizaţi altfel decât ca nişte adevăraţi comunişti", susţine Tăriceanu, pe blogul său.

În opinia sa, argumentul potrivit căruia nu există resurse pentru acordarea acestor despăgubiri nu poate fi luat în considerare.

"În primul rând, pentru că nu este adevărat. În al doilea rând pentru că nu este admisibil în condiţiile unei societăţi democratice", explică liberalul.

Fostul premier susţine că valoarea acţiunilor întreprinderilor de stat din domenii precum energia sau resursele naturale ar fi suficiente pentru despăgubirea tuturor foştilor proprietari la valoarea reală a proprietăţilor.

El precizează că dreptul la proprietate este garantat de Constituţie.

"Observăm că soluţia Guvernului este profund nedreaptă şi calcă în picioare un alt principiu de bază al liberalismului şi al democraţiei, anume egalitatea în faţa legii. Până acum o mare parte din cetăţeni au fost deja despăgubiţi la valoarea reală a proprietăţilor confiscate de regimul comunist. Dar alţii nu au mai apucat, iar selecţia între foştii proprietari s-a făcut în urma unui proces administrativ care a fost blocat ca urmare a corupţiei inimaginabile care cuprinsese ANRP (Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor)", scrie liberalul.

Tăriceanu menţionează că în acest context foştii proprietari sunt obligaţi să ia din nou calea instanţelor.

"La peste 20 de ani de la Revoluţie ei trebuie să aştepte alţi mulţi ani pentru a-şi recupera proprietăţile. Este un comportament cinic, imoral şi orientat împotriva democraţiei. Dar este şi o crimă la adresa mediului economic din România", afirmă Tăriceanu.

Fostul prim-ministru arată că Executivul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu pare să se ia la întrecere de "boacăne" cu Guvernul precedent.

"Personal nu aveam mari aşteptări de la Guvernul Ungureanu, pentru că ştiu cine îl susţine, cine îl compune şi cine îi face politicile - şi spun asta cu regret pentru persoana prim-ministrului -. Dar acum văd că actualul Guvern parcă vrea să se ia la întrecere în materie de boacăne cu Guvernul precedent", conchide deputatul liberalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor