Comisia de cod electoral finalizează marţi proiectul de modificare a legilor electorale

Epoch Times România
23.04.2012

Comisia pentru cod electoral va adopta marţi modificările la legile electorale, iar luni se va reuni pentru a stabili forma finală a proiectului de lege, actul normativ urmând să se aplice de la alegerile parlamentare din toamna acestui an.

La şedinţa de lucru de luni vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente care se ocupă de aspectele tehnice ale proiectului de lege.

Comisia parlamentară pentru cod electoral condusă de deputatul PDL Sulfina Barbu a decis în şedinţele anterioare să susţină sistemul de vot mixt, mai exact jumătate dintre mandatele pentru Camera Deputaţilor şi Senatului vor reveni candidaţilor care obţin cele mai multe voturi, iar cealaltă jumătate vor fi repartizate prin vot pe listă de partid.

"50% din mandate vor fi atribuite direct, adică să fie uninominal majoritar, cine câştigă cele mai multe voturi într-un colegiu va lua mandatul, cealaltă jumătate va fi atribuită în urma votului pe liste de partid", a declarat Sulfina Barbu.

Ea a adăugat că listele pentru cele 50% dintre mandate vor fi naţionale, iar una dintre variante a fost ca în fiecare colegiu să fie votat candidatul uninominal pe acelaşi buletin cu lista naţională a partidului pe care îl reprezintă.

Sulfina Barbu a precizat că va fi un singur tur de scrutin şi câte un singur buletin de vot pentru candidaţii uninominali şi pentru liste la Camera Deputaţilor şi la Senat.

"Împărţirea pe colegii se face ulterior, după ce adoptăm legea, la propunerea comisiei şi cu aprobarea Guvernului. Vom merge şi pe reducerea numărului de parlamentari, în jur de 300, numărul exact îl stabilim luni. Pragul electoral rămâne 5% pentru partide", a mai spus Barbu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor