Comandantul SACEUR de acord cu Trump: Statele NATO trebuie să plătească mai mult pentru apărare

După ce Donald Trump a creat vâlvă declarând că SUA nu îi va proteja pe aliaţii NATO care nu îşi acoperă obligaţiile financiare, comandantul SACEUR susţine aceste declaraţii, cerând membrilor alianţei să se implice mai mult financiar pentru a ajunge şi depăşi procesul de modernizare al armatei ruseşti.
Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR).
Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR). (Captură Foto)

Comandantul forţelor NATO în Europa a declarat că naţiunile aliate trebuie să îşi acopere partea corectă din costurile de apărare pentru a descuraja Rusia, susţinând astfel discursul dur al candidatului prezidenţial republican Donald Trump privind NATO.

Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul EUCOM şi comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR), a subliniat săptămâna trecută la Forumul pentru Securitate din Aspen că ţările europene şi SUA, au obligaţia de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

“Susţin ideea că ne-am angajat să alocăm 2% [pentru apărare], dintre care 20 de procente către modernizare”, a declarat Scaparrotti în 28 iulie.

“Este foarte important; fără acel buget nu vom putea depăşi ritmul de modernizare al [armatei] Rusiei”, a adăugat el. “Trebuie să rezolvăm acel aspect pentru a avea o forţă credibilă.”

În prezent, doar 5 din cele 28 de state NATO şi-au onorat angajamentul pentru investirea a 2% din PIB-ul lor în apărare, a adăugat Scaparrotti. Totuşi, el a mai susţinut că alte 22 de state şi-au crescut investiţiile în apărare.

Comentariile comandantului NATO au avut loc la două săptămâni după ce candidatul republican american Donald Trump a stârnit valuri la mijlocul lunii iulie când a sugerat că SUA ar putea renunţa la angajamentele sale militare asumate în cadrul NATO dacă va fi ales preşedinte. Trump a sugerat că aliaţilor care nu şi-au acoperit partea lor financiară către NATO nu li se va garanta ajutorul dacă vor fi invadate de Rusia.

Scaparrotti a insistat că Rusia este un adversar ce trebuie luat în serios.

“Trebuie să fim puternici, trebuie să ne uităm în jurul nostru şi să fim pregătiţi să investim în forţa de care avem nevoie, să investim în capabilităţile necesare, să continuăm să ne extindem astfel încât să depăşim capabilităţile pe care le dezvoltă ei [ruşii]”, a precizat generalul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe