Coldea, sub control judiciar, după 13 ore de audieri. Cauţiune de 500.000 de lei

Florian Coldea (Epoch Times România)
Ana Ion
24.05.2024
Se încarcă player-ul...

Fostul şef al SRI Florian Coldea a fost pus sub control judiciar după audieri maraton la DNA. Coldea a ieşit de la DNA la trei noaptea, fără să facă declaraţii presei, deşi la intrare promisese contrariul.

Generalul SRI a stat în clădirea DNA în jur de 13 ore. La finele audierilor, el a fost pus sub control judiciar pe cauţiune de 500.000 de lei, Coldea are termen de 7 zile pentru plata sumei.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă şi pentru avocatul Doru Trăilă.

Coldea, Dumbravă şi Trăilă sunt acuzaţi de trafic de influenţă legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în prima instanţă într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziţii în pandemie. Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanţă firmele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanţă. Din aceşti 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, potrivit informaţiilor G4Media. Procurorii DNA susţin că avocatul Trăilă şi consultanţii Coldea şi Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obţină o condamnare cu suspendare şi să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informaţiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în prima instanţă şi apoi a făcut denunţ la DNA.

Conform surselor publicaţiei citate, din suma de 100.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Hideg le-ar fi dat-o lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărţită între Coldea şi Dumbravă.

Fostul şef al SRI Florian Coldea este acţionar în două firme de consultanţă: Strategic Sys SRL şi Strategic Asset SRL. Conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanţe, în 2021, cele două societăţi unde acesta este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei.

Redăm comunicatul DNA privind luarea măsurii controlului judiciar faţă de Coldea şi colegii lui de dosar

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale.
În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

In cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor