Miercuri, acţiunile Credit Suisse Group AG au atins cel mai scăzut nivel din istorie, scăzând cu până la 10%. Aceasta este cea de-a opta sesiune consecutivă de scădere, care vine în urma problemelor de restructurare, a întârzierilor în prezentarea raportului anual din cauza unor deficienţe semnalate Comisiei pentru Valori Mobiliare (SEC) şi a unei vânzări mai ample din domeniu după prăbuşirea Silicon Valley Bank.
Pe lângă aceste provocări, banca elveţiană aflată în dificultate se confruntă acum cu o nouă problemă: acţionarul său principal a declarat că nu va mai investi în continuare din cauza scăderii valorii acţiunilor.
"Răspunsul este absolut nu, din mai multe motive, în afara celui mai simplu motiv, care este de reglementare şi statutare", a declarat miercuri preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, într-un interviu acordat Bloomberg TV. Acesta a răspuns la întrebarea dacă Credit Suisse va primi noi injecţii de capital în cazul în care va apărea o nouă criză de lichidităţi.
Saudi National Bank, care este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii al regatului, este cel mai mare acţionar al Credit Suisse de la sfârşitul anului 2022, după ce a achiziţionat o participaţie de 9,9%. Al Khudairy a declarat că nu există în acest moment planuri de a prelua participaţia peste pragul de 10% din cauza obstacolelor de reglementare. În ultimele câteva luni, de când acţiunile băncii au scăzut în cascadă, saudiţii au pierdut peste 500 de milioane de franci pe poziţia lor.
Vestea că saudiţii probabil nu vor mai sprijini bancă elveţiană cu probleme a făcut ca acţiunile să scadă cu până la 10%, atingând un nou minim istoric la Zurich.
Acest lucru a dus costul asigurării obligaţiunilor băncii împotriva neplăţii pe termen scurt la niveluri îngrijorătoare.
Swapurile pe riscul de credit pe cinci ani au înregistrat cea mai mare creştere din toate timpurile - ceea ce indică faptul că restructurarea băncii şi speranţa de a o readuce la profitabilitate ar putea fi de neatins în acest moment, în condiţiile în care criza bancară declanşată de SVB provoacă o contagiune
Tot astăzi, preşedintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a declarat că banca nu ia în considerare ajutorul guvernamental şi că ar fi inexact să se facă o paralelă între dificultăţile sale actuale şi prăbuşirea SVB.
"Avem ratele de capital puternice, un bilanţ puternic", a declarat Lehmann. "Am luat deja medicamentul", a spus el, referindu-se la programul de restructurare anunţat la sfârşitul anului 2022.
Barclays a declarat în această dimineaţă clienţilor că perspectivele băncilor europene rămân incerte pe termen scurt, citând riscurile "prea dificile de anticipat" şi calea restrictivă a politicii monetare.