Cod Roşu de inundaţii în Mehedinţi. Localnici evacuaţi, trafic feroviar cu restricţii

Inundaţii
Inundaţii (Epoch Times România)

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod Roşu de inundaţii pe râul Motru. Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, va conduce o videoconferinţă cu prefecţii pe tema măsurilor dispuse în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise pentru mai multe judeţe. Avertizarea va intra în vigoare la ora 11.00 şi este valabilă până la ora 18.00.

Avetizarea cod roşu a fost instituită pe râul Motru, sector amonte de Fata Motrului şi pe afluenţii săi Motru Sec, Motruşor şi Brebina. În zona respectivă există un risc major de inundaţii, întrucât se pot produce creşteri de niveluri şi debite, care ar putea să ducă la depăşirea cotelor de pericol.

Zeci de case deja inundate, trafic rutier şi feroviar cu restricţii

Zeci de case au fost inundate în numeroase localităţi din judeţul Mehedinţi, localnicii fiind evacuaţi cu ajutorul bărcilor de salvare, circulaţia rutieră şi feroviară fiind restricţionate în anumite zone acoperite de ape.

Peste 60 de gospodării erau sub stăpânirea apelor duminică dimineaţă, iar circulaţia rutieră este restricţionată pe DN 67, după ce apa a inundat carosabilul.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, au anunţat că traficul rutier pe DN67 se desfăşoară cu restricţii între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, deoarece un pasaj peste calea ferată a fost inundat, în urma precipitaţiilor abundente două benzi ale sensului de mers Drobeta Turnu Severin - Motru fiind acoperite de apă.

Totodată, în Mehedinţi nu se poate circula pe drumul judeţean 606 B, între localităţile Poroina Mare – Stigniţa, acesta fiind inundat pe o distanţă de 50 de metri, motiv pentru care localnicii folosesc o rută ocolitoare.

Şi traficul feroviar a fost perturbat în Mehedinţi, circulaţia trenurilor fiind întreruptă pe magistrala 900, între Drobeta-Turnu Severin şi Strehaia, calea ferată fiind acoperită de apă între staţiile Igiroasa şi Prunişor.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează în localitatea Gvardeniţa, unde 50 de gospodării au fost inundate, dupa ce râul Desnăţui a ieşit din matcă în noaptea de sâmbătă spre duminică. La faţa locului s-au deplasat 15 pompieri pentru a interveni cu motopompe să scoată apa.

În urma ploilor torenţiale, alte 15 gospodării au fost inundate în localităţile Podu Grosu, Piatra Albă, Prunişor, Severineşti şi Petra.

Judeţele Mehedinţi, Gorj şi Caraş-Severin sunt sub avertizare de cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii duminică, între orele 01.00 şi 11.00, iar în alte 19 judeţe este cod galben, valabil de sâmbătă seară până luni dimineaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne